Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Marc Denys
Marc Denys Gepassioneerd mollenvanger uit Handzame

Zondagavond viel het doek over het zevende seizoen van ‘De Mol’, het vierde op Vier. Jullie molwatcher had de eer om Elisabet Haesevoets persoonlijk te confronteren met haar Vietnamese mollenstreken. In 15 vragen en antwoorden zal je bewondering voor de Mol van dit seizoen alleen nog maar toenemen. Onvoorbereid uitgroeien tot beste Mol ooit: RESPECT! En tussen ons: in het echt is de blonde spoedarts nog knapper en charismatischer dan op televisie.

‘De Mol’ is sinds 2016 terug op Vier, had je de vorige reeksen bekeken?

Elisabet: “Ik heb alle reeksen bekeken, zelfs de seizoenen op de VRT. Het spel wordt in vergelijking met vroeger wel harder gespeeld, maar dit zorgt voor een goeie dynamiek. Ik heb altijd gedroomd om eens te mogen deelnemen aan dit leuke spelprogramma en mijn eerste inschrijving leverde me direct een startbewijs op.”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Heb je je speciaal voorbereid voor ‘De Mol’?

Elisabet: “Toen ik me inschreef wou ik me niet speciaal voorbereiden. Het is misschien geen slecht idee om iets niet te weten of te kunnen. Door je zo verdacht te maken, geraak je misschien verder in het spel! Mijn enige voorbereiding was het bekijken van YouTube-filmpjes op het internet, zoals ‘Hoe ontmasker je een leugenaar?’. Uiteindelijk was die kennis niet echt nodig, want ik mocht starten als Mol (lacht)!”

Wat vond je het moeilijkst om onvoorbereid te starten als Mol?

Elisabet: “Vooral de interactie met andere kandidaten was niet altijd evident. Liegen tegen een kandidaat dat je de Mol niet bent, terwijl je hoort dat die persoon het er lastig mee heeft dat hij niemand kan vertrouwen… Je wikt en weegt elk woord dat je zegt, wat na verloop van tijd best lastig kan zijn.”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

De drie misschien-schermen tijdens de eerste aflevering… Wat ging er door je heen?

Elisabet: “Voordat Gilles mij aan tafel bevestigde dat ik echt de Mol ging worden, dacht ik dat er een addertje onder het gras verstopt zat. Misschien waren die drie speciale schermen een onderdeel van een opdracht? Eerlijk, ik had op dat moment ook totaal geen idee wie de andere 2 misschien-schermen gekregen hadden.”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

De eerste dag was er nog geen Mol. Had je al een verdachte op het oog?

Elisabet: “Van bij aankomst in Vietnam maakte ik onmiddellijk een top-5 van verdachte kandidaten. Axel was heel vlot op de luchthaven, Martijn en Kaat konden wel héél goed jongleren, Liesbeth viel op met haar charisma en ook Eva leek me van bij de start al verdacht (lacht).”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Aflevering 3: Zwakke groep en sterke groep: ondervond je echt moeilijkheden bij de beklimming van de 450 trappen?

Elisabet: “Mijn duizeligheid was echt geen leugen en ik wou zeker niet flauwvallen op die grote hoogte. Deze zware opdracht volgde op de eerste nachtelijke briefing van Gilles en dit zorgde ervoor dat ik niet 100% uitgerust aan de opdracht begon. Ik probeerde tijdens de tocht tijd te winnen en de zwakke schakel vinden was ook geen prioriteit voor mij (lacht).”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Aflevering 4: verfbom: hoe heb je dat aangepakt?

Elisabet: “Ik wist dat Eva via pasvragen geld uit de pot kon halen, dus heb ik me eerst fel uitgesproken tegen haar terugkeer. Bovendien waren op dat moment Eva en Kaat dé topverdachten in de groep. Mijn enige bekommernis was dat de groep de juiste code niet intikte en dat lukte: de verfbom ontplofte en Eva kwam terug in het spel.”

Aflevering 6: avatars – Je speelde daar de gedreven kandidate?

Elisabet: “Hier stond ik voor een dilemma. Slechts 1 kandidaat kreeg bezoek van een familielid. Ik had nooit gedacht dat Kaat uiteindelijk die kans ging laten schieten om haar broer te laten overkomen. Uiteindelijk was het niet de bedoeling, maar de komst van Michaël heeft me echt wel deugd gedaan op dat moment. Er werd bovendien geen geld verdiend, ook niet onbelangrijk (lacht).”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Aflevering 6: avatars – Michaël, je man, kreeg van jou te horen dat je de Mol was. Geloofde hij jou?

Elisabet: “Michaël dacht dat ik een kandidate was en hij heeft dus alles gedaan om me verder te helpen. Hij heeft dus echt gestudeerd om goed voorbereid de vragen van de eliminatieproef te beantwoorden. Gedurende een uurtje leerde hij alles over Bas en het gevolg was dat hij een rood scherm kreeg. Eenmaal thuisgekomen konden we er smakelijk om lachen natuurlijk.”

Aflevering 8: de mislukte briefing van de Mol en het zwartepieten. Hoe heb je dat aangepakt?

Elisabet: “Nadat Bas de gsm vond, wist ik dat er veel geld kon verdiend worden. Door het missen van de briefing speelde ik de gedreven kandidate. Zowel Joeri, Bas, als Axel, hielden me nauwlettend in de gaten. Tijdens de daaropvolgende opdracht probeerde ik nog wantrouwen te creëren aan de speeltafel en Bas verdacht te maken.”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Wat was de leukste opdracht om te mollen?

Elisabet: “Iedere opdracht is uniek, maar twee springen er toch uit (lacht).

Het was mijn taak de groep niet te laten kiezen voor het schilderij van de echte kunstenaar (lacht) en vooral dankzij Bas ging mijn werk door de shredder! Of het pijn aan het hartje deed? Absoluut, maar gelukkig was het een kopie (lacht).

Tijdens de tunnelopdracht ging ik als eerste ondergronds, veinsde vervolgens een paniekaanval, om daarna als een hazewind door die nauwe Cu Chi-tunnels te zoeven. (lacht).”

Hoe waren de reacties van mensen rondom je? Leukste reactie?

Elisabet: “Ik ontving zoveel positieve reacties van de mensen rondom mij, echt superleuk. De meesten zagen het totaal niet aankomen en feliciteerden me met mijn goed spel, bedankt daarvoor! Zo fijn om te merken dat ‘De Mol’ zo massaal gevolgd wordt.”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Wat raad je mensen aan die twijfelen om zich in te schrijven voor het volgend seizoen?

Elisabet: “Zéker doen niet twijfelen! Deelnemen aan dit televisieprogramma wordt echt hét avontuur van je leven. Gewoon inschrijven en doen. Twijfelen kun je nog altijd als je wordt opgeroepen voor het interview (lacht)!”

Elisabet, je hebt het zelf al aangehaald, de Mol leidt een eenzaam bestaan. Hoe ging je daarmee om?

Elisabet: “De rol van Mol is zeker niet te onderschatten. Je staat tussen twee vuren, enerzijds de crew, anderzijds de negen kandidaten. Zeker op het einde, als sommigen je in het vizier hebben en alles wat je doet op de voet volgen, wordt het moeilijker. Ik bleef steeds in mijn rol. Bij Bas zag je die voortdurende twijfel: Axel of mezelf… Wat fijn was natuurlijk (lacht).”

Heb je de zoektocht naar de Mol meebeleefd via sociale media?

Elisabet: “Twitter heb ik heel kortstondig gevolgd, maar ik schrok van de felle reacties. De Mollengroep op facebook en de artikels van KW las ik met veel belangstelling en het was fijn om al die verdachtmakingen te lezen. Sommige hints en tips klopten, anderen natuurlijk niet (lacht).”

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Als uitsmijter benadrukte knappe Elisabet dat natuurlijk niet alles een aanwijzing betekent. Tijdens de allereerste (kook-)opdracht kreeg ze Martijn aan de lijn en de communicatie verliep niet echt vlotjes. Haar ‘Ik versta je niet, jongen’ klonk heel verdacht, maar Elisabet legt me uit dat de slechte communicatie vooral te wijten was aan achtergrondlawaai en ook een beetje aan… het West-Vlaams accent van Martijn (lacht)!

Na de allerlaatste aflevering weten we dat Martijn, Bruno en Elisabet tijdens de eerste aflevering het ‘misschien-scherm’ te zien kregen.

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Martijn uit Ooigem worstelde tijdens het kruisverhoor van Gilles De Coster met de druk en viel al snel af. Bruno bracht er het beter van af. Hij toonde, al glimlachend, zelfvertrouwen in zijn antwoorden. De inzet van beide heren verbleekte echter in het niets tegenover de zelfverzekerde attitude van Elisabet. De knappe blondine gaf keer op keer mysterieuze antwoorden en bleef de kalmte zelve. Unaniem werd door Gilles De Coster en het team beslist om haar de zware rol van onvoorbereide Mol toe te vertrouwen.

De spoedarts bleek tijdens de daaropvolgende dagen en opdrachten de meer dan terechte keuze. Zowel bij jullie molwatcher als bij de overige kandidaten groeide de overtuiging dat ze te emotioneel was als eventuele Mol. Liesbeth, die zelf de hoofdverdachte was van gans de groep, zei op een onbewaakt moment dat Elisabet aanduiden als Mol, een heel domme zet zou zijn van de makers. Het resultaat was er dan ook naar: Liesbeth zag als eerste het rode scherm.

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Geen enkele Mol is zo lang onder de radar gebleven als Elisabet.

Martijn en Bruno verdachten Joeri en Eva richtte haar pijlen op Axel. Pas vanaf aflevering 5, na de proef met de scheepsraadsels in Ha Long Bay, begon Axel als allereerste kandidaat zijn vizier af te stellen op Elisabet. De piloot uit Kapellen, die ons vooraf trakteerde op de mooie woorden “Geld raakt op, de eer blijft!”, zou het spel uiteindelijk winnen en 34.050 euro op zak steken. In de bloedstollende finale behaalde hij een bijna perfecte score van 29 op 30. De verliezend finalist Bas uit Gits beantwoordde 27 vragen juist.

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Elisabet, de Mol 2019

Als u zin gekregen heeft om volgend seizoen zelf mee te doen, schrijf u dan in via de site van Vier.

https://www.vier.be/de-mol/schrijf-je-in-voor-het-nieuwe-seizoen-van-de-mol

Ik wens u tot slot, lieve lezer, nogmaals te bedanken voor al die vriendelijke reacties via sociale media en om trouw wekelijks mijn artikels te lezen! Ik vond het echt een eer om voor jullie en KW ‘De Mol’ op de voet op te volgen en hopelijk tot volgend seizoen!

Mollengroetjes,

Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.