Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale: “De Mol Bas net op tijd ontmaskerd”

Marc Denys
Marc Denys Gepassioneerd mollenvanger uit Handzame

Zondag kijken spoedarts Elisabet, headhunter Bas en piloot Axel elkaar voor de laatste keer in de ogen voor een ongetwijfeld superspannende finale. Bij het zien van de eerste beelden, belooft het spektakel uit te groeien tot dé tv-gebeurtenis van het jaar, hét event dat je zeker niet mag missen. Wie gaat er naar huis met het geld? Wie is de Mol? Een laatste vooruitblik!

Het avontuur van Bas start een beetje zoals dat van Pieter vorig seizoen. Na de eerste aflevering staat hij op de eerste plaats in alle verdachtenlijstjes om daarna week na week plaatsjes te zakken. Toen de tien kandidaten voor een eerste keer bij Gilles De Coster aanschoven aan tafel, sprak de presentator profetische woorden. Wie herinnert zich nog de zin “En we hebben ook een kersverse mol, pas gekozen”? Klonk dit nu niet heel fel als ‘Bas gekozen’?

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Aflevering 3 – Sleutel onder de steen

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

De steen. Deze steen? Er staat de steen en kunnen we iets met die ballonnetjes doen? Bas lijkt me buiten het spel een welbespraakt, aimabel en intelligent iemand die met iedereen over alles en nog wat kan meepraten, maar tijdens de opdrachten verliest hij zich echter bewust al te vaak in details en pietluttigheden. Joeri zet zich schrap en focust zich op de opdracht. Bas, die geen gehoor vindt, trekt dan vervolgens Joeri aan de mouw om toch nog maar eens te vragen wat er met die ballonnen moet gebeuren. Subtiliteit is een belangrijke eigenschap voor iemand die stokken in de wielen wil steken en onze headhunter beheerst het als geen ander.

Aflevering 3 – Vovinamkrijgers

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Martijn zegt letterlijk: “Bruno houdt goed stand. Bas heeft het lastig”. Op televisie zien we echter vooral beelden van Bruno die het hard te verduren krijgt van de Vietnamese sportende jeugd en het lijkt te begeven.

Er kan maximaal 3.200 euro gewonnen worden. De kunst is om steeds de inzet (het startbedrag van 200 euro) te verdubbelen. Als de teller op 800 euro staat, na drie succesvolle verdubbelingen op rij, lijkt het alsof Bruno (maar Bas heeft het dus ook moeilijk blijkbaar) het opeens héél erg moeilijk heeft. Als de groep uiteindelijk besluit om het bedrag van 800 euro te cashen, weet Bas te melden dat hij gerust nog kon verder vechten voor de 1.600 euro. Aan de reactie van Joeri te horen (jaja) denkt hij er het zijne van.

Aflevering 4 – De verfbom

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

“Twee vliegen in één klap”: denkt Bas luidop als hij samen met de groep hoort dat Eva kan terugkomen en dat het ook geld zal opleveren voor de groep. Hij hoort echter dat de groep weigerachtig staat tegenover een terugkeer van een kandidaat die het rode scherm zag. Zonder gevolg kan hij zich profileren als een kandidaat die voor de groep gaat en als klap op de vuurpijl vraagt hij Eva, als ze terug is, of ze alles kon volgen. Hij voegt er fijntjes aan toe dat Kaat en hijzelf niet voor zichzelf gingen, maar wel voor de groep (en voor Eva).

Aflevering 5 – Survivalproeven

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Bas is nog maar net terug van de vuurproef (als scout slaagt hij er niet in om vuur te maken) of hij voelt het moment gekomen om ook de opdracht met pijl en boog te saboteren (doorboor het fruit). Hij voert onmiddellijk het hoogste woord door te stellen dat de boogschutters op het grootste stuk fruit moeten mikken, namelijk de watermeloen (in plaats van op de pompelmoes). Zijn redenering lijkt op het eerste zicht aannemelijk. Bas weet echter dat de harde schil van de watermeloen doorboren geen sinecure is. Joeri treft tot 2 keer toe raak, maar zowel zijn tweede als derde pijl ketsen af. Bas kijkt ondertussen toe en hij lacht zowel letterlijk als figuurlijk in zijn vuistje.

Ter info: enkele afleveringen later merken de aandachtige kijkers een taalfout op bij de ondertiteling van het programma. In plaats van peil staat er pijl te lezen (Hopelijk is jullie kunstkennis op pijl); een verwijzing naar zijn perfecte mollenstreek?

Aflevering 5 – Bas bevrijden

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Mr. en Mrs. Huang kiezen Bas als meest voorname kandidaat tijdens een chique maaltijd. Hij verlaat onmiddellijk de groep. Staat er voor hem nog een schilderopdracht op het programma? De daaropvolgende dag slaagt de groep erin om Bas te bevrijden. Vrijstelling voor Bas, twee pasvragen voor Elisabet en Joeri en maar liefst 4.000 euro in de pot! Maar de manier waarop Bas zich een weg liegt richting zijn vrijstelling doet vermoeden dat zijn uiteindelijke bedoeling was om tweedracht in de groep te zaaien en uiteindelijk afgeschoten te worden. Dankzij Joeri gebeurt dit niet.

Aflevering 8 – Modeontwerpers

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Wat zou jij aandoen als er een tsunami aankomt? Welk kledingstuk zou je aantrekken? Wat denk je ervan om bessen en druiven fijn te stampen om vervolgens het sap te laten inweken op de stof om zo textiel te kleuren. De studenten van de Vietnam Fashion Academy keken er naar en verstonden er niets van. Bas trekt opnieuw al zijn lades open, boordevol gekke ideeën, en is dan verwonderd dat Elisabet er niet verder meer wil op ingaan. Ze vlucht de toiletten in en krijgt zo terug de zwartepiet voor gans tv-kijkend Vlaanderen. Hopelijk neemt de intelligente en gedreven spoedarts zondag gepast revanche door deze editie van ‘De Mol’ op zak te steken.

Aflevering 8 – Zwartepieten

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Het partijtje zwartepieten bewijst even later wat voor een krak de opvolger van Pieter wel niet is… Al doet zijn partijtje blufpoker hem wel bijna de das om. Bas meldt Joeri en Axel dat hij de vrijstelling niet heeft, terwijl Elisabet die juist kwijtspeelde aan hem tijdens de eerste ronde. Omdat Elisabet vreest dat Axel eventueel die vrijstelling van Bas in handen krijgt tijdens de tweede en laatste ronde, doet de spoedarts beroep op de verantwoordelijkheidszin van de Mol. Als Bas vervolgens zowel de vrijstelling als het strafpunt in zijn bezit houdt, hoeft er niemand van de kandidaten zich benadeeld te voelen en krijgen we daarna een faire strijd voor de dure finaleplaatsjes.

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Gedaan met de geheimdoenerij, dat beloofde Gilles De Coster plechtig in een video voor ‘De Mol’.

De presentator beloofde een eerlijke, open communicatie en volledige transparantie. Heeft Gilles woord gehouden met zijn mededeling dat de Mol Bas gekozen was in Vietnam?

Een uitzonderlijk seizoen starten zonder Mol en die lijn gewoon doortrekken met al tijdens de allereerste aflevering de naam van de saboteur bekend te maken?

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Zondag weten we het, dan is het tijd om de saboteur recht in de ogen te kijken!

Bas vertrouwde ons al toe dat hij kan doen alsof hij simpel is, met als doel vertrouwen te creëren. Mensen gaan hem dan zaken toevertrouwen en die informatie kan hij dan strategisch gebruiken.

Het lijkt mij een mooie referentie om als Mol aan de slag te gaan. Zo’n adelbrief voorlezen klinkt de makers van het programma als muziek in de oren.

Ben je nog steeds niet overtuigd? Door te twijfelen komen we tot de waarheid!

Molwatcher Marc Denys blikt vooruit op finale:

Benieuwd naar de grote finale?

Hier alvast een voorsmaakje!

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.