Hou misschien ons mooiste voetbalfeest ooit veilig

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Kampioenenmaker Philippe Clement verlengde bij Club zijn contract voor onbepaalde duur. Bij Essevee maakt men zich op voor het laatste kunstje van monument Francky Dury. KV Oostende wil zijn Schotse EK-ganger Jack Hendry vastleggen voor 1,5 miljoen euro om hem dan misschien wel meteen voor een veelvoud door te verkopen. Maar lig jíj daar momenteel wakker van? Komende week starten KV Oostende, KV Kortrijk, Cercle Brugge en Zulte Waregem alweer de trainingen, Club volgt op 21 juni. Want op 23 juli start alweer de Jupiler Pro League 2021-2022. Maar lig jíj daar momenteel wakker van?

Het voetbal in ons land kleurt opnieuw rood en dan hebben we het niet over de boekhouding van vele clubs. Het is Deviltime. Euro 2020, het EK dat ons land goud moet kleuren. Voluit nu, met morgen België-Rusland en donderdag Denemarken-België. Russen en Denen op het menu, je leest er verder alles over. En we hebben grote honger. Naar de Rode Duivels-paté die op de markt is gebracht (zoetzuur naar verluidt), naar gekke tricolore hoofddeksels en zwart-geel-rode strepen op de wangen, naar BBQ-brochetten en pinten, vooral veel pinten, en een groot televisiescherm.

Geloof jij dat de fans in de ‘Duivelsput’ netjes per vier gaan blijven?

Het zal door de maatregelen allemaal wat minder zijn, maar geloof jij dat die paar honderd uitgelaten fans, in de Duivelsput in Koksijde, in de Rock to Bar in Gistel, in Leyedaele in Wevelgem enzovoort, tous ensemble, netjes per vier gaan blijven als Lukaku er 3-0 van maakt? Maar toch, het zal niet zijn wat het had kunnen zijn. Eén groot volksfeest, een maand lang, waar plots kleur, afkomst en religie van geen tel meer zijn.

Tegelijk geloven we dat het wél heel leuk kan worden. Dat de Duivels er klaar voor zijn. Dat Doku waar nodig Eden Hazard zal doen vergeten, dat De Bruyne meteen weer helemaal De Bruyne zal zijn, dat Thibaut Courtois weer de beste doelman zal zijn, dat Dendoncker onze West-Vlaamse eer hoog zal houden.

De voetballiefhebbers zijn nu al sinds maart 2020 hun passie kwijt. Dat ze zich net nu, nu het einde van het virus eindelijk in zicht is, mogen opmaken voor misschien het mooiste voetbalfeest ooit in de geschiedenis van het Belgische voetbal doet enorm veel deugd. Daarom: geniet ervan. Tast toe: eerst de Russen en dan de Denen. Maar hou het veilig. Zodat we vanaf 23 juli alweer met enkele duizenden in de tribunes van Club, Cercle, KVO, Essevee en de Veekaa mogen. Daar toch even aan denken aub.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.