De eerste week van het Lernout & Hauspie-proces voor de afhandeling van de burgerlijke belangen door het hof van Gent zit erop.
Meer dan 15 jaar nadat de nv Lernout Hauspie Speech Products (LHSP) in Ieper ten onder ging aan boekhoudkundige fraude, grootheidswaanzin, opgeklopte cijfers en misleiding van duizenden aandeelhouders kloppen vele gedupeerden bij de rechtbank aan.
Charles Baudelaire
Het zijn vooral de particuliere spaarders – de beenhouwers, bakkers en garagisten – , mensen zoals u en ik die hopen alsnog wat te recuperen of op zijn minst een schadevergoeding op te strijken voor het verlies van hun spaarcenten. Het zou heel goedkoop zijn om nu aan de zijlijn te roepen: ‘Had je maar je geld niet weggegeven, dan stond je vandaag niet te janken’. Weet dat voor de handelaar eerlijkheid niets anders is dan speculeren op gewin, dixit de Franse dichter Charles Baudelaire.
Het L&H-proces heeft veel weg van een slechte én vooral geldverslindende nieuwsshow
De voorbije week en de komende weken tot 22 november zijn evenwel nog maar een soort ouverture tot het eigenlijke proces. Dat vangt met de eerste pleidooien van de advocaten pas op 5 december aan. Al wie procedeert, moet zich deze dagen dus eerst laten registreren. Aanvankelijk stond de teller op 20.000. Later bleken in totaal slechts 15.414 gedupeerden zich geroepen om uit principe bij het hof van beroep gelijk te krijgen. En vooral ‘iets’ te rapen bij de destijds veroordeelde LHSP-top.
Afvallingsrace
Wat nu wordt opgevoerd in het oude Gentse gerechtsgebouw op het Koophandelsplein heeft veel weg van een slechte én vooral geldverslindende nieuwsshow. Rechters en justitiepersoneel kloppen extra uren, lang voor het proces ergens in maart volgend jaar afloopt. En wie draait daarvoor op? De belastingbetaler. U en ik, die – misschien – geld verloren aan L&H.
Velen beseffen dat er op het einde van rit toch niets te rapen valt
Stormloop? De te verwachten chaos? Niks van gemerkt. Duizenden gedupeerden haken af. Slechts één op de vijf van de verwachte gedupeerden daagde op. Er werden 140 advocaten verwacht, slechts de helft bood zich aan.
Reden voor de plots geslonken belangstelling? Velen beseffen dat er op het einde van rit toch niets te rapen valt. “Dit hele proces is een doodgeboren kind”, dixit de flamboyante Luc Gheysens uit Wevelgem, die voor zijn vroegere schoolkameraad Jo Lernout pleit. De vroegere ceo’s Jo Lernout en Pol Hauspie en hun topmanagers hebben op vandaag geen rooie euro om aan hun g… te krabben. Artesia Bank dan maar? De vroegere huisbankier van LHSP werd vrijgesproken. Dat is later Dexia en nu Belfius geworden. Je mag het proberen om er een pak euro’s op in te zetten, verliezen doe je hier toch. Belfius houdt in deze zaak de knip op de portemonnee.
Goed en slecht scenario
KPMG proberen dan maar? Deze bedrijfsrevisor ging ook vrijuit. Zelfstandig KPMG-medewerker William Van Aerde werd als verantwoordelijke over de boekhouding van LHSP dan weer wel veroordeeld. Deze veroordeling opent de mogelijkheid om aanspraak te maken op een schadevergoeding bij de verzekeraar van deze commissaris en van de firma KPMG. Het zou ten andere dan de enige mogelijkheid zijn waar de gedupeerden verhaal kunnen halen. KPMP-advocaat Jos Lievens laat echter al horen dat hij op het proces de vordering onontvankelijk en ongegrond zal verklaren.
“Valt er een positief arrest, dan moet elke gedupeerde alleen al aan de deurwaarder 2.500 euro betalen”
Als het hof van beroep oordeelt dat KPMG niets te verwijten is, dan valt meteen het doek voor alle gedupeerden. De verzekeraar van het revisorenkantoor hoeft men dan ook niet aan te spreken, want er is de voorafgaandelijke L&H-fraude in het spel. In het slechtste scenario krijgen de gedupeerden ongelijk. Dan is het niet uitgesloten dat ze forse rechtsplegingsvergoedingen moeten betalen aan de personen die ze aanklaagden, dus de veroordeelde L&H-top.
Komt er in het beste scenario een positief arrest, dan moet elke gedupeerde aan alle veroordeelde partijen dit te laten betekenen via een deurwaarder. Deze kosten kunnen oplopen tot 2.500 euro per dossier. Wie een advocaat inschakelt, moet in beide scenario’s ook nog eens diens honorarium betalen…
Begrijpelijk dat dag na dag gedupeerden afhaken. Velen durven niet nòg eens bij LHSP te speculeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier