Gebakken lucht

Uit een steekproef van onze krant blijkt de CO2-meter in onze krant zijn doel voorbij te schieten. © Europa Press via Getty Images
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Iemand goesting in een kleine quiz? Ik heb hier toevallig een paar pertinente vragen. Hou je vast en start de klok. Vraag 1. Mag je biljarten op café? 2. Moet je een mondmasker dragen als je eierkoeken gaat halen op de markt? 3. Ik wil thuis vergaderen. Wat is het aantal collega’s dat aan mijn keukentafel mag zitten? 4. Hoeveel gelovigen mogen tegelijkertijd een kerk binnen? 5. Tot hoe laat is de nachtwinkel open? En nog een schiftingsvraag: hoeveel mensen kennen alle coronaregels?

Klaar? Dit zijn de antwoorden. 1. Ja, met een mondmasker aan. 2. Nee, tenzij de burgemeester het wil. 3. Acht. Rond de tuintafel mogen er 49 – als ze wat afstand houden tenminste. 4. Tweehonderd. Mijnheer pastoor telt wel niet mee. 5. Tot één uur – het is vooral een avondwinkel dus. En tot slot de schiftingsvraag: ik denk … nul mensen.

Hoeveel mensen kennen alle coronaregels?

Vandaag zitten ministers en experts samen om zich over de coronaregels te buigen. Het Overlegcomité heeft de eer de beperkingen te beperken. Want het mag duidelijk zijn: het is meer dan tijd om afscheid te nemen van een hoop maatregelen. Mondmaskers zijn nu soms niet meer dan schaamlapjes. Wat straks overblijft, is hopelijk een duidelijke én zinvolle strategie.

Eén van de wapens tegen het virus blijft zonder twijfel de CO2-meter. Het toestelletje is nu al verplicht in horeca, fitnesscentra, sporthallen, zorginstellingen en cultuurzalen. Uit een steekproef van deze krant blijkt het in onze cafés en restaurants alvast zijn doel voorbij te schieten. Of er is geen, of het werkt niet, of ze weten niet hoe het juist te gebruiken. En bij de overheid weten ze met moeite wie het allemaal moet controleren. Pijnlijk. Iets verplichten en er dan niet meer naar omzien, dat is gebakken lucht verkopen. En we hebben geen metertje nodig om dat te kunnen zien. Mogen we dus vragen om onze wapens te checken?

Met dank. In tussentijd wacht ik samen met 981.835 andere gevaccineerde West-Vlamingen op het Rijk Der Vrijheid.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.