Als je zelf lijsttrekker bent voor de provincieraadsverkiezingen, dan lees je met extra aandacht alles wat er in de bus valt over die provincieraadsverkiezingen. De eerste twee folders die ik las waren klaar en duidelijk over de provinciebesturen: afschaffen die handel, liever vandaag dan morgen.
Ik ben het daar hartsgrondig mee oneens. Niet per se omdat ik het belangrijk vind dat we op een aantal beleidsdomeinen onze West-Vlaamse identiteit kunnen koesteren. Ook niet enkel en alleen omdat ik het goed vind dat we – ver weg van Brussel – de dingen op onze eigen manier kunnen en mogen doen? Neen, in eerste instantie ben ik tegenstander van de afschaffing van de provincies omdat dit de West-Vlamingen met absolute zekerheid veel geld gaat kosten.
De provinciale holding (provinciebestuur, POM, Inagro, Westtoer…) besteedt jaarlijks zo’n 150 tot 180 miljoen euro. Over de wijze waarop dit geld wordt uitgegeven, beslissen nu 72 en straks de 36 West-Vlaamse provincieraadsleden. Bepaalde partijen willen dus af van die provincieraad. Ze willen het integendeel allemaal vanuit Brussel regelen.
De West-Vlaming is de verliezer
Dat zal vooral tot gevolg hebben dat er veel West-Vlaams geld zal blijven plakken in Antwerpen. Dat de West-Vlaming dus minder zal terugkrijgen voor de belastingen die hij aan de provincie betaalt. Dat kan toch de bedoeling niet zijn?
Het is belangrijk dat we zonder Brussel kunnen beslissen over wat we met het geld van de West-Vlamingen doen
De methodiek is simpel in haar eenvoud. Je schaft het provinciebestuur af en brengt alle provinciale diensten onder in één Vlaams agentschap. Dat agentschap geef je het eerste jaar een budget dat vergelijkbaar is met het huidige provinciebudget. Al snel ga je daar op besparen. Je blijft natuurlijk wel evenveel belastingen innen. En dus komt er geld vrij om te investeren in pakweg de Oosterweelverbinding. Je verkoopt dit met een ingewikkelde uitleg, en klaar is kees. Eén verliezer in dit verhaal, de West-Vlaming.
Geen Vlaamse schoonmoeder nodig
Wij socialisten vinden het wel belangrijk dat we zonder Brussel kunnen beslissen over wat we met het geld van de West-Vlamingen doen. We hebben geen Vlaamse schoonmoeder nodig om te kunnen investeren in nieuwe fietspaden, in bescherming tegen overstroming, in een betaalbare woningmarkt, in aantrekkelijke provinciale domeinen, in een aantrekkelijk aanbod voor toeristen uit binnen- en buitenland, in de ondersteuning van bedrijven en werknemers, in sterk hoger onderwijs, in plannen om de provincie klimaatneutraal te maken, in de omslag naar een landbouwsysteem met respect voor mens, dier én milieu…
En dus is onze conclusie duidelijk: handen af van het provinciebestuur!
Opinies
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier