Brugge verder met of zonder Landuyt?

Stefan Vankerkhoven

Uittredend burgemeester Renaat Landuyt (SP.a) heeft zichzelf tot voorwerp van de kiesstrijd gekroond. Hij gooit immers de handdoek in de ring, als hij één stem minder behaalt dan in 2012. Toen kon hij 12.499 kiezers overtuigen.

De achterliggende idee is: indien de Bruggelingen zijn inspanningen voor hun stad niet appreciëren, is het voor hem genoeg geweest. Renaat Landuyt heeft de voorbije maanden kilo’s bagger over zich gekregen. Hoe groot de schare malcontenten echt is, zullen we pas op 14 oktober weten.

Het bizarre is dat je echt niet kunt staven dat het huidig stadsbestuur een brokkenparcours gereden heeft. Hoe luidt de oppositie ook schreeuwt dat er ‘niks’ gepresteerd is. De Triënnale, het Huis van de Bruggeling, de heraanleg van de Geldmuntstraat en ‘t Zand bewijzen het tegendeel, terwijl een aantal vastgeroeste dossiers als een congresruimte en een expohal voor de musea gedeblokkeerd werden. Maar het parkeerbeleid kreeg veel tegenwind, vooral van de lokale handelaars.

Het is vooral de figuur van Renaat Landuyt die bij velen weerstand oproept. Hij is de tegenpool van zijn volkse, Gentse partijgenoot Daniël Termont en verkiest een goed, filosofisch boek boven een pint drinken op café, in het gezelschap van zijn stadsgenoten. Wordt hem dit als politicus zwaar aangerekend en dus fataal ? In 2016 haalde CD&V, doorgaans de grootste partij in Brugge, amper 163 stemmen minder dan SP.a op 80.587 kiezers. Er waren twee redenen dat Dirk De fauw, nu opnieuw de voornaamste concurrent van Renaat Landuyt, de burgemeesterssjerp niet kon omgorden: enerzijds de interne ruzie tussen Patrick Moenaert en het ACW, anderzijds de opkomst van de streng religieuze Vlaamse Christen Democraten, die 286 stemmen afsnoepten van CD&V. Die partij van Agnes Jonckheere komt in 2018 opnieuw op onder de naam Vlaamse Christen Partij…

En Pol Van Den Driessche (N-VA) ? Die maakt enkel een ernstige kans, als ook de vrouwen en de Clubsupporters massaal op hem stemmen. In een ultieme poging om N-VA te doen scoren bij de Brugse kiezers heeft hij, met de hete adem van het Vlaams Belang in de nek, van de transmigrantenproblematiek in Zeebrugge een hot item gemaakt.

Verwacht wordt dat vanaf 2019 een tripartite stadsbestuur Brugge zal besturen. Hoogstwaarschijnlijk zullen er drie partijen nodig zijn om een solide meerderheid te vormen. Welke kleuren die zal hebben, is koffiedik kijken. Er zijn veel combinaties mogelijk, enkel Groen plaatst zichzelf mogelijks buitenspel door haar verzet tegen een nieuw voetbalstadion. Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus) ruikt in elk geval haar kans om na zes jaar oppositie opnieuw tot de meerderheid toe te treden.