Anderlecht was ook niet altijd zo heel netjes

Leo Van Der Elst omschrijft het werk van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert als een plan dat de laatste jaren zo is geperfectioneerd dat Club een kloof slaat die maar moeilijk zal te overbruggen zijn. © belga
Frank Buyse

Zo gaat het tegenwoordig, interviews worden door de club nagelezen. Club Brugge schrapte maar één klein zinnetje uit ons gesprek met Leo Van der Elst. Anderlecht moest nu ook weer niet te veel worden opgejaagd. En dat was nog voor Michael Verschueren als Algemeen Manager van Anderlecht zijn afkeer had uitgesproken over de manier waarop Club Brugge spits Mbaye Diagne van paars-wit had afgesnoept.

Het wás ook niet helemaal netjes, hoe ze de spits, jas over het hoofd, letterlijk naar Brugge moffelden. En het ís een onwaarschijnlijk bedrag, de 3,35 miljoen euro die Club betaalt aan Galatasaray om de spits één jaar te húren. Als back-up voor Okereke nog wel, zó rijk is blauw-zwart plots. En we willen niet geweten hebben welke rol zijn makelaar(s) hebben gespeeld.

Maar het kon de laatste dag van de transfermarkt niet symbolischer zijn: Club Brugge rules! Neemt voorsprong, sportief en financieel – zie ons rapport. En Club is de leeuwenkoning van de jungle die de voetbalbusiness al veel langer is. Anderlecht moet niet zeuren: we maakten van dichtbij mee hoe de Brusselse topclub, voorgegaan door diens toenmalige manager Bico, Thorgan Hazard probeerde te kapen bij Zulte Waregem. Er kwam zelfs enig fysiek geweld bij te pas. Dat was niet alleen niet netjes, het was net niet crimineel. Anderlecht nam op tijd afstand, maar we bedoelen maar: het gaat er al langer niet proper aan toe in voetballand.

Leo Van der Elst omschrijft het werk van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert – en dat werd niét geschrapt – dan ook terecht als een plan dat de laatste jaren zo is geperfectioneerd dat Club een kloof slaat die maar moeilijk zal te overbruggen zijn. Zo heeft de ex-Rode Duivel 100 % gelijk waar hij zijn bewondering uit voor de scoutingscel van Club. Deli, Okereke, Balanta…. zijn hún werk. Telkens netjes afgemaakt door Mannaert. En dat is pijnlijk voor Anderlecht dat ondanks Frank Arnesen en zijn vele personeel bijna alleen spelers/vrienden uit de omgeving van Kompany kon vinden. En geen spits kon vinden.

En als het er na drié maanden eindelijk één had gevonden liet Verschueren zich die nog afsnoepen door zijn grootste rivaal. Die als doelman Mignolet aantrok, Anderlecht was al blij met – met alle respect – Van Crombrugge. Het zegt alles over de nieuwe verhoudingen. Club legde zelfs in één keer ook nog Hans Vanaken vast. Zo geperfectioneerd is het plan. Dàt moest ook niet worden geschrapt: we willen allen graag eens ‘Hansie’ aan het werk zien tussen de Rode Duivels, liet Leo zich ontvallen. Dat klopt ook en is zo’n non-match in San Marino geen echte test, het is wel dé gelegenheid. Die onderscheiding verdienen Vanaken en Club nu ook wel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.