Presentator Xavier Taveirne woont in Brugge en werkt in Brussel. Hij schrijft afwisselend met actrice Liesa Naert een column.
Het voordeel van het nadeel van een bekende kop, komt het best tot uiting in de wachtrij op verkiezingsdag. In oktober, toen we een nieuwe gemeenteraad mochten kiezen, stonden we tot buiten aan te schuiven aan een sporthal in Assebroek. Het was mooi weer, mensen werden ongeduldig.
Een meisje van net geen 18, die voor ons met haar ouders stond aan te schuiven, wilde iets vragen. Als dat mocht tenminste en of ze niet stoorde – natuurlijk en helemaal niet.
In haar vragen vermoedde ik een zekere antipathie voor de politiek als ambacht. Ik probeerde nog wel om haar te overtuigen van het belang van elke individuele stem, maar ik denk niet dat ze mij toen een eerlijke kans gaf. Ze sloot af met een zucht toen ze hoorde dat ze in mei zelf voor het eerst moest gaan stemmen. Ze leek het pas daar te vernemen dat zoiets bij haar geboorterecht hoorde.
“Het voordeel van het nadeel van een bekende kop, komt het best tot uiting in de wachtrij op verkiezingsdag”
Afgelopen maandag zag ik dat meisje van net wel 18 terug, bij een politiek debat in Howest in Brugge. Ik keek licht verbaasd op. Ze stapte op me af en zei bijna verontschuldigend dat ze er niet per sé uit vrije wil was, maar dat haar lief haar had meegepakt. Hij wilde dat ze zou nadenken over haar stem op 26 mei.
Ik moest er om glimlachen. Als ze niet te overtuigen valt en dan straks toch blanco stemt, weet ze tenminste waarom.
Opinies
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier