Allen samen zondag. Ook met Ali en Fatima en met Ronny en Ferdy

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Na 16 maanden cijfers over aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens wordt het leven, en ook de cijfers, opnieuw plezant. Met dank ook aan de Rode Duivels. Met hoeveel zouden we allen samen zondag naar 1/8ste finale van de Belgen tegen de regerende kampioen Portugal kijken?

Vorige maandag zaten we voor Finland-België met 2,2 miljoen Vlamingen voor ons televisiescherm. Dat is precies een derde van de 6,6 miljoen Vlamingen. ‘Tous ensemble’ voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht – de tricolore dringt ook steeds meer door in het straatbeeld. Volgens een laatste peiling scoorde Vlaams Belang nochtans 26,1 procent, er klopt dus iets niet. De Rode Duivels verenigen alweer zwart en wit, arm en rijk, homo en hetero… dat is misschien nog mooier dan die Europese titel.

Iets zegt me dat wij nog meer voetbalgek zijn dan de andere provincies

Om de twee jaar zien we elkaar allemaal weer graag. En daarom was het zo stuitend, die Russische fluitconcerten toen Lukaku en co knielden. Daarom was het zo stuitend, dat de Allianz Arena in München van de UEFA geen regenboogkleedje mocht hebben, uit steun voor de Hongaarse LGBTQ-gemeenschap, getroffen door een wet die voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit verbiedt.

Op de shirts van de spelers moet wel in grote letters ‘Respect’ blinken. En ‘Euro 2020 wordt een tornooi van iedereen’, klonk het in de voorafgaande campagne. Ammehoela. Maar niks van aantrekken, laten we zondag afspreken dat we bij de eerste van Lukaku allen samen juichen en dansen (knuffelen mag nog niet), welke geaardheid of kleur ook.

Met hoeveel West-Vlamingen zouden we zondag zijn? Mathematisch waren we dus maandag met minstens 400.000, een derde van de 1,2 miljoen West-Vlamingen. Ik denk dat we, gezien al die vlaggen en onnozele autokapjes in de straten, van Waregem tot in De Panne, zondag met een half miljoen zullen zijn. Niet dat we er meer van kennen – hoewel, dat Heleen Jacques (Tielt), Brecht Dejaegere (Handzame), Franky Van der Elst (meer Bruggeling dan Pajotter) en Dennis van Wijk (meer Bruggeling dan Hollander) hele dagen het spelletje moeten komen uitleggen op Villa Sporza, bij maître d’hotel Karl Vannieuwkerke (Ieper) is misschien wel geen toeval – maar iets zegt me dat we wel nog meer voetbalgek zijn dan de andere provincies.

Dat Leander Dendoncker, de enige West-Vlaming in de selectie, niet meer mag meespelen en dat Hans Vanaken (meer Bruggeling dan Limburger) alleen nog eens twee minuten mag meedoen als het geen kwaad meer kan, wat kan het ons schelen? Zondag zijn we allen samen: Stefaan en Bernadette, Mohammed en Fatima, Ronny en Ferdy… Inpakken, die Portugezen!

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.