Het is dag op dag 25 jaar geleden dat de Amerikaanse soulster Marvin Gaye is doodgeschoten door zijn vader. De bekende zanger beleefde net een van de meest spectaculaire comebacks uit de popgeschiedenis. En die comeback heeft veel te maken met een lang verblijf in Oostende en het Gistelse Moere begin de jaren 80. Het was de Oostendse muziekmanager wijlen Freddy Coussaert die de aan lagerwal geraakte Marvin Gaye vanuit Londen naar Oostende bracht.
Vijf jaar geleden pakte de stad Oostende en Theater aan Zee uit met een film van documentairemaker Richard Ollivier over Marvin Gaye. Ze werd in primeur geprojecteerd in de bibliotheek en het stationsbuffet en toonde een prachtig beeld van wat Oostende voor Marvin Gaye betekend had.
Marvin Gaye was na een drugsverslaving en veel problemen uit de Verenigde Staten gevlucht en kwam via Engeland in Oostende terecht. Freddy Coussaert, hier op archief, was de man die de soulzanger de kans gaf om in België zijn leven weer op een rijtje te zetten.
Het verhaal wil dat hij hier aan de kust weer bij gewone mensen kwam en zichzelf terugvond. In de film vertelt Marvin ook dat hij hield van de vissers en de cafés van Oostende.
Een van de mannen die 27 jaar geleden met Marvin Gaye aan de toog stond is Oostendenaar Leon Rosseel. Hij heeft niets dan goede herinneringen aan die ontmoeting.
Het café Zeemansverlangen op de Vuurtorenwijk waar Marvin Gaye leerde vogelpikken, is nu een nachtwinkel. Maar de buren weten nog alles.
In Moere waar Marvin Gaye verbleef bij kunstenaar Charles Dumoulin schreef hij Sexual Healing en dat werd zijn grootste hit. Marvin Gaye trok terug naar Los Angeles en werd in 1984 doodgeschoten na een ruzie met zijn vader. De videoclip van Sexual Healing is opgenomen in het kursaal van Oostende. Volgend jaar komt er een Hollywoodfilm over het leven van de bekende soulzanger. Ongetwijfeld komt daarin ook het hoofdstuk Oostende aan bod.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier