Ook middenklassers krijgen het moeilijker om rond te komen (onderzoek Groen!)

Redactie KW

Steeds meer mensen ondervinden dat de koopkracht daalt. De hap uit het gezinsbudget voor eten, wonen en verwarmen, wordt steeds groter. Ook steeds meer gezinnen waar vader én moeder gaan werken, hebben het moeilijk om rond te komen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Groen! heeft gedaan bij West-Vlaamse gezinnen. Groen! koppelt er een aantal voorstellen aan vast voor meer koopkracht.

Het gezin Breekelmans woont in Zedelgem. De mama ligt in het ziekenhuis en dus is de vader des huizes druk in de weer met de vier kinderen. Fons werkt voltijds als jobcoach bij Loka Labora, zijn vrouw is halftijds verpleegster. Ze verhuren ook twee gastenkamers. Het gezin heeft een netto inkomen van ruim 4.200 euro per maand. Maar hun uitgaven bedragen elke maand meer dan 3.000 Euro, voor de huur van hun huis, voeding en een pak vaste kosten.

Naast dit gezin, heeft Groen! de financiële situatie van nog verschillende andere West-Vlaamse gezinnen onderzocht. Groen! doet alvast een pak voorstellen om de koopkracht te versterken. Energie besparen, is een eerste punt. Maar om beter te isoleren of efficiënter te verwarmen bijvoorbeeld, zijn eerst dure ingrepen nodig. Verder pleit Groen! ook nog voor meer kinderbijslag, en een verhoging van de pensioenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.