Zeedijk en strand Oostduinkerke afgesloten na vondst van groot springtuig

Tijdens de strandwerken werd het springtuig gevonden. © Sofhie Legein gemeente Koksijde
Redactie KW

Het strand en de Zeedijk van Oostduinkerke werden woensdagochtend afgesloten nadat bij strandwerken een vrij grote bom werd aangetroffen. “Er werd een ruime perimeter ingesteld en tegen de middag wordt een vergadering belegd samen met opruimingsdienst DOVO”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. “Er wordt bekeken of de bom ter plaatse kan ontploft worden en of de perimeter vergroot moet worden.”

Op het strand van Oostduinkerke zijn al langer werken aan de gang om het strand bommenvrij te maken. Daarbij werden door de firma Braet in samenwerking met opruimingsdienst DOVO reeds 250 projectielen onschadelijk gemaakt. Dat gebeurde vrijwel altijd op het strand zelf en vaak ging het om kleinere projectielen.

“Deze keer gaat het toch om een serieus exemplaar”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. Volgens DOVO gaat het om een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog van Engelse makelij. “Het gaat om een zogenaamde 250 pounder”, zegt DOVO. “De bom is 60 centimeter lang en heeft een diameter van 25 centimeter. Ze bevat 30 kilogram springstof en staat nog op scherp. We laten de bom gecontroleerd ontploffen op het strand.”

Rit paardenvissers uitgesteld

Niet enkel strandgangers en wandelaars mogen zich momenteel niet op het strand en de Zeedijk begeven, ook de rit met de paardenvissers die voorzien was om 10.30 uur werd noodgedwongen uitgesteld. Politiezone Westkust is ook ter plaatse om na te gaan of iedereen de perimeter respecteert. “We danken iedereen voor hun begrip en vragen om de richtlijnen van de politie ter plaatse zeker te volgen. De situatie is dan wel onder controle, we moeten de veiligheid van iedereen garanderen.”

De bom zal tegen 13 uur onschadelijk worden gemaakt op het strand van Sint-André. Doordat het laag water is, is er ruimte genoeg om dat op het strand te doen. Daarna wordt de perimeter opgeheven. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier