VIDEO O-13 Morgenster kapseist voor Engelse kust, alle bemanningsleden gered
Rond 16 uur woensdagmiddag is opnieuw een Belgisch vissersvaartuig gekapseisd in Engelse wateren. De O.13 Morgenster had vier bemanningsleden aan boord en was pas in de vaart sinds 2011.
Zowel het Maritiem Reddings- en coordinatiecentrum Oostende (MRCC) als de reddingsdienst in Engeland kregen rond 16 uur een noodoproep binnen van de eurokotter. Dat bevestig Rejanne Gyssens van het MRCC. “De volledige bemanning van het vissersvaartuig kon gered worden. In totaal waren er vier personen aan boord. Twee werden opgepikt door een kleine coaster, de andere twee werden van de romp van het schip gehaald door een reddingshelikopter die was opgestegen in het Engelse Hastings. De vier overlevenden werden met diezelfde reddingshelikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Voorlopig is over hun toestand nog niets bekend”, aldus Rejanne Gyssens.
Wat de precieze omstandigheden waren van het ongeval is voorlopig nog niet duidelijk. “Het onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is aan boord van het vissersvaartuig. Het is al goed nieuws dat iedereen de scheepsramp overleefde. Er stond zo’n 5 a 6 Beaufort ten tijde van het ongeval. Het schip werd gelokaliseerd op zo’n 20 kilometer buiten de Belgische kust, maar in Engelse wateren, voor de kust van Eastbourne.
Op 28 januari 2015 verloren al vier vissers het leven nadat ze met de Z.85 Morgenster in barre weersomstandigheden terecht kwamen. Het toeval wil nu dat het opnieuw een schip met dezelfde naam is die kapseist. De O.13 Morgenster werd in 2011 aan het lijstje van Belgische vaartuigen toegevoegd. Het werd gebouwd in 1989 en werd ingezet vanuit haar thuishaven Kieldrecht. Ondertussen is het al de derde scheepsramp met vissersvaartuigen in de laatste twee jaar. In december 2016 kapseisde de Z.582 Assanat, daarbij lieten schipper Eric Maeckelbergh en motorist Fall Diaw Babacar het leven. In augustus van dit jaar kapseisde de Z.19 Sonja nog. Ook daar lieten twee Belgische bemanningsleden het leven: schipper Kurt Slabinck en matroos Roger Zoete. Bij beide vissersvaartuigen werkte de Epirb niet. De Epirb is een radionoodbaken die bij aanraking let het water een noodsignaal uitstuurt.
(JRO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier