Vrachtwagen verliest tientallen liters hydraulische olie: fontein van zes meter besmeurt gebouw, voetpad en straat
De brandweer van Torhout had maandag uren werk met het opruimen van een grote hoeveelheid hydraulische olie in het centrum. Toen een vrachtwagen bij grondwerken wou vertrekken knapte de leiding. Het gevolg was een oliefontein van zes meter hoog die een volledig appartementsgebouw besmeurde en waarna tientallen liters olie op het voetpad en de straat terecht kwamen.
Het incident deed zich rond 8.40 uur voor in de Fraeysstraat in het centrum van Torhout. Op de hoek met de Oostendestraat worden momenteel twee gebouwen afgebroken, waar onder andere vroeger bakkerij Goethals zat. Op dit moment zijn er grondwerken aan de gang en een vrachtwagen met kipper kwam langs op de werf. Bij het vertrekken liep het fout en begaf de hydraulische leiding het. Het gevolg was dat een grote hoeveelheid olie onder druk vrijkwam en dat resulteerde in een oliefontein van zes meter hoog. De vrachtwagenchauffeur zag pas enkele tientallen meters verder wat er gebeurde. De veroorzaakte vervuiling was groot. Onder meer een appartementsgebouw kreeg de volle laag van de olie. Olie droop van amen tot op de tweede verdieping, net als olie die lekte van balustrades. Ook de voordeur en brievenbussen raakten besmeurd, net als een boom die na de passage zwart kleurde van de olie. Op het voetpad en op straat lagen grote plassen.
Absorberende korrels
De politie en brandweer snelden ter plaatse maar hadden meteen door dat het een grote klus was. “We lieten extra manschappen en materiaal overbrengen en hadden een twintigtal zakken Absodan, asborberende korrels voor op de olie, nodig”, klinkt het bij de brandweer. “We legden ook absorberende doeken, ook op de rioolputjes om die zoveel mogelijk af te schermen. Daarna moesten we nog de hele straat opruimen.” De brandweer was uiteindelijk meerdere uren aan de slag en de Fraeysstraat en een deel van de Oostendestraat bleven daardoor afgesloten. De olie die op de gevel van de woning en ramen zat moeten verwijderd worden met detergenten. Brandweermajoor Filip Vlaeminck en de milieuambtenaar van de stad kwamen daarvoor langs. “We hebben besloten om de gevel niet zelf te reinigen”, zegt de majoor. “Er moet hiervoor met een externe firma gewerkt worden die eerst kan uitzoeken welke detergenten het best geschikt zijn. We kunnen het risico niet nemen om nog meer schade te veroorzaken.” (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier