Jaar na dodelijk ongeval in Zwevegem is deathride nog steeds dicht: “Niet omwille van veiligheid, maar uit respect voor Aaron”

Aaron kwam om het leven na een fatale val van een deathride. © GF/JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Exact een jaar geleden kwam sportmonitor Aaron Delannoy (24) om het leven na een fatale val van een deathride in Zwevegem. De oorzaak van het ongeval is inmiddels gekend en het onderzoek zit in een eindfase, laat het parket weten. De natuursportvereniging waar Aaron werkte, gebruikt de deathride sindsdien niet meer. “Niet uit veiligheidsoverwegingen, maar uit respect voor Aaron”, zegt Olivier Verougstraete van Oenanthe.

26 april 2023. Zo’n 1.400 jongeren van West-Vlaamse internaten verzamelen op de Transfo in Zwevegem. De voormalige elektriciteitscentrale is omgebouwd tot een avonturenpark. Zo’n tien meter boven de grond zit Aaron Delannoy. De 24-jarige sportmonitor afkomstig uit Lauwe heeft bij Oenanthe zijn droomjob te pakken. De hele dag helpt hij jongeren veilig naar beneden langs stalen kabels die van een hoge toren naar beneden lopen.

Gruwelijke afloop

Rond 20 uur ’s avonds loopt het evenement op zijn einde en Aaron besluit als laatste via de deathride naar beneden te gaan. Dat loopt echter gruwelijk verkeerd. De jonge monitor valt naar beneden en overlijdt ter plaatse. Een jaar na datum zijn de oorzaken van het ongeval inmiddels gekend bij het Arbeidsauditoraat. Die worden echter nog niet meegedeeld om eerst alle betrokken partijen de kans te geven het dossier in te kijken. Voor de zomer zou de eindbeslissing moeten vallen of er al dan niet verdere stappen gezet worden.

Het overlijden van Aaron veroorzaakte een schokgolf doorheen zijn vrienden, familie en de collega’s van Oenanthe. “Hij blijft ons allemaal nauw aan het hart liggen”, zegt Olivier Verougstraete van Oenanthe. “Aaron was een goeie vriend van mij, maar dat was hij eigenlijk van iedereen bij Oenanthe. Hij kwam al geregeld helpen bij ons en was sinds kort ook vast in dienst. Het was zalig om er weer een maat bij te hebben.”

Uit respect

“Meteen na het ongeval werd de deathride in beslag genomen voor onderzoek. Sindsdien hebben we hem niet meer gebruikt. Niet omwille van de veiligheid, maar vooral omwille van het mentale aspect en uit respect voor Aaron. Na de zomer van vorig jaar hebben we de installatie afgebroken. Ik zeg niet dat we nooit meer een deathride zullen doen met Oenanthe, maar het is nog steeds te vers.”

“Zeker in deze periode hebben we het allemaal iets moeilijker, maar we doen verder. Het is met vallen en opstaan, maar Aaron zou niets anders willen dan dat we verder doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier