Metaalverwerkend bedrijf Belcroom is veroordeeld tot een geldboete van 40.000 euro, waarvan de helft effectief. Na een zware brand kwam vervuild bluswater in de naburige waterlopen terecht. Volgens de rechter nam het bedrijf onvoldoende voorzorgsmaatregelen om deze milieuverontreiniging te voorkomen.
De firma Belcroom is gespecialiseerd in het verchromen en vernikkelen van metalen. In de nacht van 10 op 11 oktober 2020 ontstond een hevige brand op hun site langs de Kachtemsestraat in Roeselare. Het bedrijf ging volledig verloren en verhuisde inmiddels naar Menen.
Verontreinigd bluswater
Bij de bluswerken in Roeselare stroomde echter een grote hoeveelheid verontreinigd bluswater naar de omgeving. Bij een naburig bedrijventerrein werd tot 100 keer de norm PFAS aangetroffen. Ook de Mandel en de Leie raakten vervuild. Het gerecht legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij Belcroom zelf.
Gezien het bedrijf met zwaar vervuilende metalen werkt, was het aan strikte milieunormen gebonden. In het verleden werd Belcroom al meermaals op de vingers getikt omdat het niet voldeed aan bepaalde vergunningsvoorwaarden, meer bepaald inzake de inkuiping rond het bedrijf. Dit moet voorkomen dat er vervuilde vloeistoffen weglekken.
Schuld van brandweer?
Op het proces stak de advocaat van Belcroom de schuld op de brandweer. “Er waren interventieplannen opgesteld waarbij duidelijk afgesproken was om niet met water te blussen”, zei de advocaat. “Men heeft dat toch gedaan. De inkuiping op het bedrijf volstaat voor de normale werking, maar niet als er duizenden liters bluswater bijkomen.”
De rechter oordeelde echter dat er geen sprake was van overmacht. De beperking op blussen met water bestond slechts in bepaalde zones van het bedrijf. Volgens het vonnis was er een duidelijk gebrek aan voorzorg bij Belcroom.
Ook de zaakvoerder werd mee veroordeeld, al kreeg hij de gunst van de opschorting. Er werd een deskundige aangesteld om de verdere milieuschade vast te stellen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier