In 2013 werd de eerste windturbine gebouwd op industriezone d’Hooie. Ondertussen staan er al vier windmolens. “Wij wonen in een agrarisch waardevol gebied en vlakbij deze mooie omgeving werden dan windmolens geplaatst”, schetst buurtbewoner Helmuth Vervaeke kritisch.
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.
De windmolens staan op een eilandje in de Leie. Helmuth kwam zeventien jaar geleden dichtbij de Leie wonen voor de schoonheid, rust en privacy. “We werden als buurtbewoner niet eens officieel op de hoogte gebracht. We kregen wel net als alle andere inwoners een uitnodiging voor een vergadering om te participeren in de windmolens, maar geen andere uitleg. Dat was wat spijtig, want mijn buren en ik ondervinden er hinder van”, weet Helmuth nog.
Samen met de buren bekeek hij of ze er iets konden aan doen. “Het is niet plezant als je hoort dat er windmolens naast je huis komen. Je denkt alleen aan de nadelen, zoals hinder en waardevermindering van je huis. Maar je kan er niets tegen doen. Iedereen is tegen kerncentrales en dan moeten er alternatieve bronnen komen. Maar niemand wil dat die windmolens in hun achtertuin staan. Het is een paradoxaal gegeven”, geeft hij aan. Helmuth vindt dat het Vlaamse beleid niet goed gecoördineerd is. “Ze zetten windmolens waar er plaats is. Vlakbij een agrarisch waardevol gebied zet men eerst een industriezone en dan nog eens windmolens. En ik mag niet bijbouwen omdat ik in zo’n gebied woon. De regelgeving is niet consequent. Eigenlijk is het zelfs absurd.”
Gratis elektriciteit?
Ondertussen is Helmuth de windmolens wel al wat gewoon. Af en toe ondervindt hij soms nog hinder. “Afhankelijk van hoe de wind zit, kan je de propellers horen draaien. Het is geen kabaal, maar een monotoon gezoef. ‘s Morgens hebben we af en toe last van slagschaduw. Dat is heel vervelend. Maar dan kunnen we bellen naar de uitbaters en leggen ze de windmolens stil. Ze mogen namelijk maximaal acht uur in een jaar slagschaduw veroorzaken. Uiteindelijk moet ik toegeven dat de overlast echt wel nog meevalt, maar het is niet plezant”, klinkt het. Hij vindt wel dat de windmolens er nog mooi uitzien. “Die sigaarvorm valt goed mee. Elders staan er vierkante windmolens. Dus laat dat nog een positief punt zijn”, glimlacht hij.
“Zouden wij als buurtbewoners geen gratis elektriciteit kunnen krijgen?”
Tot slot heeft Helmuth een voorstel voor de energieverstrekkers. “De eigenaars van de grond worden zwaar vergoed. De buurtbewoners krijgen niets. Het zou toch een oplossing zijn dat buurtbewoners gratis elektriciteit krijgen. We zouden toch ook voordelen moeten kunnen krijgen omdat we naast een windmolen wonen”, besluit hij.
Burgemeester Jan Stevens (CD&V) vindt dat hij daarover moet nadenken. Al kiest de gemeente ervoor om alle inwoners te laten meeprofiteren. “Aan projectontwikkelaars geven we aan dat onze inwoners mee moeten kunnen participeren in de windmolens. Op het einde van elk jaar ontvangen ze dan een dividend van maximum zes procent. Dat moet de visuele hinder tegemoetkomen”, zegt Stevens. “De gemeente zal altijd inzetten op duurzaamheid. “De windmolens produceren drie megawatt per molen per jaar. Dat geeft veel gezinnen elektriciteit. Om een draagvlak te vinden bij onze inwoners geven we ze de kans om financieel voordeel te doen door aandelen te kopen.”
Info: de veertien gemeenten die aangesloten zijn bij Leiedal hebben zich geëngageerd om tegen 2030 de CO2-uitstoot met veertig procent te laten dalen. Zie www.kw.be
Dossier Hernieuwbare Energie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier