Oostende: “We krijgen nog elke maand vragen om de luchtfoto’s te zien”

Guido liet zijn zolder volledig isoleren. Het bespaart hem maandelijks 40 euro op zijn aardgasfactuur. (Foto JRO)
Redactie KW

In 2015 maakte een speciaal vliegtuig luchtfoto’s van de daken in Oostende. Bedoeling was om het warmteverlies via de daken aan de hand van warmtegevoelige foto’s in kaart te brengen. In Oostende wil EOS (Autonome Gemeentebedrijf Energiebesparing Oostende) de Oostendenaar stimuleren om energie te sparen en op zoek te gaan naar andere energiebronnen. Oostendenaar Guido Deschepper bezocht het thermoloket en nam aansluitend deel aan de groepsaankoop dakisolatie om zijn woning te verbeteren.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.

De vlucht vond plaats in februari 2015. Na de vlucht werden alle foto’s geanalyseerd en bewerkt. Enkele maanden later werden alle Oostendenaars uitgenodigd om ze effectief te helpen om minder energie te verspillen en de energiekost te verlagen. Guido maakte gebruik van de luchtfoto. Hij bezocht het thermoloket van EOS in september en besliste daarna om zijn dak beter te isoleren.

Isoleren

“Ik had gelezen in de krant dat er luchtfoto’s werden genomen van de huizen in Oostende”, vertelt Guido. “Aan de hand van die foto zouden ze het warmteverlies per huis in beeld brengen. Na het lezen van dat artikel begaf ik me naar het loket in het stadhuis. Daarop werd een print gemaakt van ons huis, op de foto zagen we ook nog vier aanpalende huizen. Op die manier konden we zien dat het warmteverlies bij ons huis groter was dan bij de aanpalende huizen. Ik weet dat het huis van de buren al geïsoleerd was. Wij hadden nog niets geïsoleerd.”

“Toen we het huis 15 jaar geleden aankochten was enkel de benedenverdieping voorzien van dubbel glas. Boven, waar de slaapkamers zijn, was alles nog in enkel glas”, vertelt Guido. “Enkele jaren geleden hebben we ook de bovenverdieping van dubbel glas voorzien. Dat scheelt al heel wat in de energiekost. Toch betaalden we nog 120 euro per maand voor aardgas. Bij het zien van de luchtfoto merkten we dat het nog beter kon. Bij ons was er wel een probleem om te isoleren op de zolder.”

Isolatiepremie

“We hadden een waterverwarmer op zolder. Het was nog een ouderwets systeem waar je nog omgevingslucht nodig had voor de verbranding. Ik kon dus mijn zolder niet isoleren omdat het amper effect zou hebben. We moesten aanvoer hebben van buitenlucht. Kort voor we eigenlijk de beslissing namen om te isoleren hebben we de brander vervangen. Dan lag de weg voor ons open om alsnog ons dak te isoleren.”

“Het verschil met de andere huizen was nu niet zo groot maar er was toch wel een verschil”, gaat Guido verder. “Ik denk dat iedereen wel graag bespaart want het leven is al kostelijk genoeg. Daarom besloten we om toch in te gaan op het voorstel om ons dak te isoleren. Van EOS, die de foto nam, kregen we de naam van de firma door die de groepsaankoop deed. Daarop zijn die mensen langs gekomen om te zien wat kon en wat niet. Daarop maakten ze een offerte. Dankzij de isolatiepremie kwam het erg voordelig uit. We konden de kosten ook nog eens bij onze belastingen voegen. Al bij al heeft het ons zo eigenlijk amper iets gekost.”

“Hoeveel mensen effectief hun huis geïsoleerd hebben, daar hebben wij geen zicht op”

“In het geraamte van ons dak hebben die mensen glaswol aangebracht. Daarna brachten ze Isomo platen aan en werd alles netjes dicht gespoten. Je merkt duidelijk het verschil van warmte als je op de zolder komt. Vroeger hadden we een factuur van 120 euro per maand, nu is dat nog 80 euro. Daarmee verwarmen we onze living en de badkamer. Als het echt koud is tijdens de wintermaanden, dan verwarmen we licht de slaapkamers ook.”

“Dankzij de isolatie van ons dak konden we zo 40 euro per maand besparen. Op jaarbasis is dat toch al 480 euro. We letten er zelf ook wel op dat we bijvoorbeeld geen deuren laten open staan als de verwarming brandt. In de zomer is het bij ons nu lekker fris en in de winter lekker warm. We zijn blij dat we uiteindelijk die stap hebben gezet want het heeft ons al iets opgebracht. De volgende stap is nu onze garagepoort vervangen. Daar zitten we nog met een klein warmteverlies. De luchtfoto heeft ons wel doen inzien dat we iets moesten doen.”

Pop-up loket

Iets meer dan 860 Oostendenaren kwamen de luchtfoto bij EOS bekijken. “Met de bedoeling om het warmteverlies via de daken van de woningen in Oostende op te sporen namen we thermografische of warmtegevoelige luchtfoto’s”, legt Annick Vercruyse van EOS uit. “Aan de hand van die luchtfoto konden mensen zien hoe goed hun dak wel geïsoleerd was. De kostprijs voor het nemen van die luchtfoto’s lag al gauw rond de 30.000 euro, personeelskosten niet meegerekend. Er werden ook 150 vrijwilligers ingezet, zij gingen de temperatuur opmeten op zolder.”

“De vraag om het zien van de luchtfoto’s komt nog altijd, gemiddeld krijgen we een tiental keer per maand die vraag. Afgelopen zomer gaven we het project nog een extra boost via een pop-up loket. Het blijft interessant voor de mensen om te zien of hun huis al dan niet extra geïsoleerd moet worden. Hoeveel mensen effectief hun huis geïsoleerd hebben, daar hebben wij geen zicht op. Wij geven hen enkel het advies mee. Er werd hen een groepsaankoop aangeboden maar veel mensen opteerden er voor om ook andere firma’s aan te spreken.”