Ook lokale besturen ijveren voor een klassiek statiegeldsysteem voor petflessen en blikjes
Na het pleidooi van Bredens burgemeester Steve Vandenberghe schaart ook de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) zich bij de voorstanders van het klassieke statiegeldsysteem voor plastic drankverpakkingen en -blikjes. Het digitale systeem – waar voornamelijk de verpakkingsindustrie voor ijvert – zou volgens de VVSG ervoor zorgen dat de lokale besturen moeten opdraaien voor verborgen kosten, wat niet de bedoeling zou mogen zijn.
Verborgen kosten
Net als Testaankoop en Steve Vandenberghe is de VVSG het klassieke systeem meer genegen. Daarbij worden stickers op de verpakkingen gekleefd, wie het leeggoed binnenbracht in de winkel kreeg 20 cent terug. Voor het digitale systeem zou gebruik gemaakt worden van een QR-code die met een thuisscanner of een terugnamemachines in de publieke ruimte moet verwerkt worden. De concrete uitwerking van dit plan werd volgens de VVSG onvoldoende onderzocht en daarom niet wenselijk, dat liet de organisatie ook weten aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
“Er zijn vragen rond digitale inclusie, fraudebestendigheid en privacy die onvoldoende beantwoord worden door de huidige pilootprojecten rond het digitaal systeem. Daarnaast vrezen we voor de financiële impact bij de steden en gemeenten zelf. Wanneer de terugname van de drankverpakkingen via het openbaar domein verloopt of de lokale besturen een rol moeten spelen bij de verdeling van de thuisscanner, zullen zij degene zijn die uiteindelijk moeten opdraaien voor verborgen kosten. Dat mag niet de bedoeling zijn, de industrie en distributiesector moet verantwoordelijk zijn voor het statiegeldsysteem”, aldus Wim Dries, voorzitter VVSG.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier