Deze ochtend spoelde er een zeldzame spitssnuitdolfijn aan op het strand tussen Wenduine en De Haan. Normaal komen de dieren niet voor in de Noordzee. Het KBIN, de brandweer, de strandreddingsdienst en het NorthSealTeam hebben de dolfijn terug in zee kunnen duwen. In 2020 nog spoelden er op korte tijd twee spitssnuitdolfijnen aan, die daarna overleden. Jan Haelters wetenschapper bij het KBIN, die er bij was deze ochtend, hoopt dat dit dier het wel overleeft.
Deze ochtend rond 8 uur is er een spitssnuitdolfijn aangespoeld op het strand tussen Wenduine en De Haan. En dat is heel zeldzaam, want die dieren leven normaal alleen in de Atlantische oceanen aan de rand van de diepzee, waar ze soms wel tot 1.000 meter diep zwemmen om voedsel, voornamelijk inktvis te vinden.
Het Koninklijke Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), de brandweer, de strandreddingsdienst en het NorthSealTeam konden het dier terug in zee duwen. “We hebben plaats genomen aan de flanken van het dier en hebben het zo terug naar dieper water begeleid. Het ging om een jonge spitssnuitdolfijn en wellicht behoort die tot de groep van 2 à 4 dolfijnen, die enkele dagen geleden voor de Nederlandse kust zaten. De dieren zijn dan ook in de media gekomen, omdat er een Nederlandse vrouw geprobeerd had om op een van de dieren te kruipen”, vertelt Haelters van het KBIN.
“Als je het dier opnieuw zou zien aan de kust verwittig je zo snel mogelijk de hulpdiensten”
Als je ziet dat het dier toch opnieuw is aangespoeld, bel je best naar de hulpdiensten of het noodnummer van het NorthSealTeam (0491/74.32.78). “Ga de dolfijn niet massaal omsingelen en in afwachting van onze komst houd het dier met enkele mensen (2 à 3) recht. Blijf weg van de staart, want het dier heeft daar heel veel kracht en kan met een slag zelfs een arm of been breken. Probeer de dolfijn ook nat te houden, maar laat het spuitgat wel vrij”, klinkt het bij het NorthSealTeam.
Twee jaar geleden ook al
In 2020 spoelden er op iets meer dan een half jaar tijd ook al twee spitssnuitdolfijnen aan. Beiden zijn helaas kort daarna overleden. Het ene dier dat aanspoelde in Nieuwpoort was gewond geraakt door de scherpe stenen in de haven. “Deze jonge spitssnuitdolfijn had geen uitwendige verwondingen, maar was gewoon op het strand tussen Wenduine en De Haan terechtgekomen.”
“We hopen dat dit dier een iets betere kans heeft op overleven dan de vorige exemplaren, maar hoe dan ook deze dolfijn in de Noordzee op de compleet verkeerde plaats”, gaat Haelters verder. “Ze zijn gedesoriënteerd, omdat hun innerlijke sonarsysteem niet aangepast is op dit ondiepe water. En ze kunnen hier ook niet het juiste eten vinden. De kans is groot dat het dier al twee weken of langer niet meer gegeten heeft. Waarschijnlijk gaat het om een groepje spitssnuitdolfijnen, die in moeilijkheden is, maar helaas kunnen we niets meer doen.”
Militaire sonar
Maar hoe is een groepje spitssnuitdolfijnen dan in de Noordzee verzeild geraakt? “Om te beginnen is het absoluut niet normaal dat er in het afgelopen decennium meerdere spitssnuitdolfijnen in de Noordzee gesignaleerd zijn. In de laatste 150 jaar zijn er minder dan 10 aangespoeld op onze kust. Drie daarvan waren zelfs in de laatste twee jaar. Dat is heel ongewoon. We zijn er zeker van dat er meer aan de hand is en willen graag alle data van de landen rond de Noordzee samen brengen”, vertelt Haelters.
“Er is wellicht een link tussen aangespoelde dolfijnen en militaire manoeuvres met sonarsignalen”
“In het Verenigd Koninkrijk heeft men in 2020 na een hele golf aangespoelde dolfijnen in Noord- en West-Europa een link kunnen leggen tussen het aanspoelen van de dolfijnsoort en het gebruiken van lage en middenfrequente sonarsignalen bij militaire manoeuvres. Spitssnuitdolfijnen zijn zeer gevoelig aan verstoring door onderwatergeluid, waardoor hun gehoor rechtstreeks kan beschadigd worden. Maar hun lichaam kan ook op langer termijn aftakelen aan de gevolgen van stress en paniek door de sonarsignalen.”
“Recent heeft NATO nog enkele maatregelen genomen in de Atlantische Oceaan om dat te vermijden. Wat die exact zijn, is niet bekend. Maar die maatregelen worden dan normaal ook toegepast door de Belgische en Nederlandse marine. We hopen dat dit dier het wel overleeft en zijn weg terugvindt naar hun natuurlijke habitat”, besluit Haelters.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier