Een mannetjesorka werd zondagvoormiddag gespot voor de kust van Koksijde. Ondertussen zou het dier gestrand zijn in De Panne. Het is erg uitzonderlijk dat een orka voor onze kust opduikt.
De orka werd zondagmorgen rond 10 uur gespot voor de kust van Koksijde. Ook zoogdierenspotter Billy Herman, zo’n 30 jaar spotter, kon het dier inmiddels op beeld vastleggen. “Het is de eerste keer dat er echt eentje voor de Belgische kust zit”, zegt Billy. “De orka zit momenteel redelijk dichtbij voor de kust van Koksijde. Het is een volwassen mannetje met vinnen van 2 meter hoog. Het is heel uitzonderlijk, want zo heb ik mij laten vertellen dat er nog maar één stranding geweest is in ons land in 1950. Voor de rest zijn er geen zekere waarnemingen van orka’s vastgesteld. Vorig jaar zouden er wel twee gepasseerd zijn door Belgische wateren met in oktober de aangespoelde vrouwtjesorka aan de kust van Cadzand in Nederland.”
Het is niet duidelijk hoe het dier er is geraakt en hoe het dier eraan toe is. “De orka gaat hier niet blijven: of hij is op doortocht of hij is in slechte conditie om hier uiteindelijk te sterven. Het zal een van die twee mogelijkheden zijn. Het is nogal vaker gebleken dat zeldzame dieren die in onze kust terechtkomen naar hier komen om te sterven. We vermoeden dat het hier dezelfde richting kan uitgaan, maar dat is speculatief natuurlijk.”
Volgens de laatste berichten zou de Orka gestrand zijn in De Panne, op de grens met Sint-Idesbald. (DM)
Officiële bevestiging
Dat nieuws wordt bevestigd door Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het is de allereerste bevestigde waarneming van een orka voor de Belgische kust. Het dier bevindt zich momenteel ter hoogte van Sint-Idesbald.
De eerste meldingen over de orka liepen al rond 9 uur zondagochtend binnen. Op dat moment bevond het dier zich op de grens van Nieuwpoort en Oostduinkerke, maar er waren nog geen foto’s die de waarnemingen konden bevestigen. “Maar nu is het wel absoluut zeker, want ik sta er hier zelf op te kijken”, aldus Kelle Moreau.
De orka zwemt momenteel in zuidwestelijke richting langs de kustlijn, in de richting van Frankrijk dus. Ondertussen bevindt het dier zich voorbij Sint-Idesbald, een deelgemeente van Koksijde. Op een bepaald moment begon de orka gevaarlijk dicht bij de kust te komen, maar momenteel zwemt hij opnieuw iets verder van het strand.
Het is erg uitzonderlijk dat een orka gespot worden in het zuiden van de Noordzee. “We hebben geen weet van 100 procent zekere waarnemingen in België, al waren er de laatste jaren wel enkele meldingen zonder bewijzen.” In 1850 zou er wel een orka gestrand zijn in België. En net over de grens spoelde er in oktober 2022 in het Zeeuwse Cadzand ook al een vrouwtjesorka aan.
Het dier voor de Belgische kust is volgens Moreau duidelijk een groot mannetje. Het geslacht kon op basis van de vin bepaald worden. Het is momenteel nog gissen waarom hij zo dicht en vrij traag bij de kust zwemt. De orka lijkt heel mager, waardoor het vermoeden bestaat dat het dier niet in de beste gezondheid verkeert. “We kunnen alleen maar hopen dat het dier niet strandt en gewoon op zoek is naar een nieuwe groep.” (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier