Uiterst zeldzame velduil gespot op de grens van Oostkamp en Beernem

De uil liet zich bevallig fotograferen.© gf
De uil liet zich bevallig fotograferen.© gf
Redactie KW

Sinds begin deze week vertoeft een velduil ( Asio flammeus ) in de vallei van de Bornebeek op de grens van Oostkamp en Beernem. Dat is een zeldzame waarneming in Vlaanderen. Deze roofvogel is immers bedreigd en komt slechts op een aantal plaatsen voor.

Het was een alerte buurtbewoner die de velduil als eerste opmerkte tussen een groep meeuwen. Het gracieuze vlieggedrag deed hem naar zijn verrekijker grijpen en kon zo de vogel op naam brengen.

Vogelspotters

Zijn waarneming lokte al snel enkele ervaren vogelspotters, die de determinatie aan de hand van foto’s konden bevestigen. De uiterst zeldzame velduil leeft kenmerkend in open -bij voorkeur natte- gebieden waar hij jaagt op muizen en kleine vogels.

Dat deze uil al verschillende dagen aanwezig is in de vallei van de Bornebeek wijst dan ook op de grote natuurwaarde van deze omgeving. Vaak leggen vogelspotters lange afstanden af om deze uitzonderlijk mooie vogel op foto te kunnen zetten. De buurt is dan ook aangenaam verrast dat ze dit uniek staaltje natuur van zo dichtbij kunnen beleven.

Perfect jachtgebied beschermen

De beekvallei met knotwilgen en natte graslanden vormt een perfect jachtgebied voor deze soort. Het is echter een soort die uiterst verstoringsgevoelig is, vandaar ook zijn zeldzaamheid. Behoud van rust en een open landschap zijn van groot belang.

Maar het leefgebied van deze zeldzame vogel staat hier echter onder druk. Luminus plant immers de bouw van 6 windmolens, de Zesling, pal op deze locatie. De vergunningsprocedure is op dit moment lopende. Het Burgerplatform ‘H-eerlijk Beernem en Oostkamp’ ziet niet hoe windturbines in dit gebied te rijmen vallen met de unieke en kwetsbare waarde van dit landschap.

De aanwezigheid van de zeldzame velduil wijst er nog maar eens op dat het gebied met z’n beekvalleien, dreven, bosje, natte graslanden en poelen een grote waarde hebben en dus ook beschermd dienen te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier