Tom en zijn friszure passie voor Brigitta Blue: “Ook de kinderen zijn er dol op”
Op vakantie gaan zit er deze maand niet in voor Tom de Schrijver: de Zuienkerkenaar ontwikkelde een passie voor blauwe bessen en de pluk is momenteel in volle gang. “Ik heb zo’n 180 planten staan”, aldus Tom.
‘Gezonde snoepjes’, zo worden ze ook wel eens genoemd. De blauwe bes, bosbes of myrtille zit boordevol vitamines en wordt daarom zelfs soms als superfood aangeprezen. “Ze zijn bovendien verslavend lekker”, zegt Tom de Schrijver. De 31-jarige Zuienkerkenaar, beroepsmilitair én hobbytuinier, ontwikkelde sinds enkele jaren een passie voor de kleine blauwe snoepjes met hun friszure smaak. “Ik lust ze zelf ook heel graag, en in de winkel kosten ze best wel veel geld: voor een kilootje biologische bosbessen betaal je toch al gauw zo’n 20 euro. En dus besloot ik ze thuis te kweken”, vertelt Tom.
Ondertussen heeft hij zo’n 180 planten staan. Eén struik brengt een halve kilo tot vijf kilo bessen op. Dat varieert ook naargelang de soort. “Ik heb hier momenteel 15 verschillende rassen staan”, toont Tom. Maar zijn favoriet is wel met stip de ‘Brigitta Blue’. “Een struik die hier heel goed gedijt en grote, sappige bessen produceert. De besjes zijn ook iets langer houdbaar.”
Als ik ze goed verzorg, kunnen mijn planten 50 jaar oud worden
In de Zuienkerkse klei zijn ze trouwens minder blij, zo brengt Tom ons bij. De blauwe bes heeft liever zure grond. “Ik heb die kleigrond er dus uitgegooid, en als ik ze goed verzorg, kunnen mijn planten nu wel 50 jaar oud worden.” En of hij ze goed verzorgt: Tom schat dat hij in de zomer toch zo’n drie à vier uur per dag in zijn bessentuin te vinden is. Daar staan trouwens ook frambozen, aardbeien en kiwibessen. “Ik kom tot rust tussen mijn bessen. Even geen andere prikkels… En de kindjes steken graag mee de handen uit de mouwen. Op die manier breng ik ze bij dat die dingen niet vanzelf op ons bord komen, aldus Tom.
Frissere smaak
Het moet gezegd: zijn Brigitta Blue smaakt beter dan de blauwe bessen die je in de winkel koopt. “Ze smaken iets frisser”, beaamt Tom. “Minder flets.” Zijn favoriete smulrecept? “Ik eet ze graag met vanille en aardbeien, en ook blueberry pancakes – op z’n Amerikaans – zijn een hemelse combinatie. Maar de kinderen eten ze nog het liefst van al gewoon zo uit het vuistje. Vooral mijn dochter is er dol op, die zou ineens een hele struik opeten”, knipoogt Tom.
Beroepshalve is hij onderofficier. “Misschien inderdaad niet meteen de hobby die je van een militair zou verwachten”, glimlacht hij. “Ik heb trouwens nog meer van die aparte hobby’s: ik doe ook aan garnaalkruien en rook zelf mijn makreel.”
Met zijn besjes maakt Tom graag anderen blij. “Ik heb zo mijn vaste klantjes die er elk jaar op zitten te wachten. Eigenlijk is het mijn droom om een biologische zelfplukboerderij te beginnen. Ik krijg er enorm veel voldoening van om zo’n lekker mogelijke besjes te kweken en daar dan mensen blij mee te maken”, klinkt het.
Dit jaar hebben zijn klanten wel wat extra geduld moeten uitoefenen. “Want om mooi te rijpen hebben ze natuurlijk ook wat zon nodig, en die heeft dit voorjaar lang op zich laten wachten”, aldus Tom.
De pluk is nu eindelijk in volle gang. “De plukperiode is best intensief, want als er veel zon is gaat het plots snel. Ik ben hier dikwijls tot ’s avonds laat bezig. Maar het is een passie, en het loont als je dan al die verschillende rassen in je bord dooreen mengt. Zo bekom je een verrassend smakenpalet van zoet, zuur en fris”, besluit Tom.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier