Primeur in ons land: Europese zeearenden broeden in natuurgebied De Blankaart

“De broedende zeearenden zijn een primeur voor ons land”, zegt Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart. © TP
Redactie KW

In natuurgebied De Blankaart bij Woumen is het koppel Europese zeearenden beginnen broeden. “Dit is een primeur voor ons land”, zegt Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart.

“Het vrouwtje, Betty, zit sinds donderdagochtend op het nest”, vertelt Guido Vandenbroucke. “We gaan er van uit dat er al zeker één ei is en we verwachten normaal twee eieren. Paul, het mannetje, heeft haar al even afgelost. Het kropen over elkaar om het ei zo snel mogelijk verder warm te houden. We zijn heel blij.”

Het natuurgebied is toegankelijk voor bezoekers en de Europese zeearenden zijn sinds hun komst vorig jaar een grote attractie voor vogelliefhebbers uit binnen- en buitenland. “Het natuurgebied blijft toegankelijk en de vogels mogen gespot worden op de gekende plaatsen. Het gaat om de brug bij het kasteelpark, de vogelkijktoren en de vogelkijkhut. Dichter mag men niet komen.”

Perimeter

Naar aanleiding van deze start van het broedproces heeft het Vlaams Agentschap Natuur en Bos een perimeter ingesteld van 300 meter rond het nest. Wie de perimeter toch betreedt, ook met een drone, en het nest beschadigt, riskeert gevangenisstraffen tot vijf jaar en boetes tot 500.000 euro. “Die straffen zijn zo hoog omdat het dier zo kwetsbaar en zeldzaam is. In onze natuur is dit nu de nationale trots. Het broeden duurt ongeveer 38 dagen.”

Amerikaanse zeearend

Eerder deze week werd in de buurt een ontsnapte Amerikaanse zeearend gevangen. “Ook dat is goed nieuws”, aldus Vandenbroucke. “De Amerikaanse zeearend hoort hier niet thuis en kon het delicate broedproces verstoren. De Europese is hier uiteraard wel heel welkom. We zaten al jaren te wachten op zijn komst.”

“De Blankaart is uitermate geschikt voor deze toppredator door de aanwezigheid van voldoende water, voedsel, nestgelegenheid en rust. In tegenstelling tot wat velen denken is hij niet gebonden aan de zee. Zijn komst is een bewijs dat natuurherstel werkt. Het werk van velen werpt eindelijk vruchten af.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier