Aan CC Het Perron in Ieper is een maand lang een pop-uptuin te vinden. Met het initiatief willen de stad en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) mensen inspireren om hun tuin naar een hoger niveau te tillen. “We houden sterk rekening met duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit.” Inge De Bruycker uit Aalbeke en Inge Vanoverbeke uit Bredene ontwierpen de tuin, Stijn Ameloot van tuinonderneming Ameloot uit Alveringem legde hem aan.
“Deze legislatuur wil Ieper 100.000 bomen aanplanten en ondertussen zitten we aan 44.000 bomen die al in de grond zijn gestopt”, zegt schepen Valentijn Despeghel (Vooruit).
Inwoners motiveren
“Ook dit najaar en volgend jaar willen we opnieuw heel wat bomen aanplanten. We hebben echter ook de burger nodig om dit te kunnen realiseren. Via onder meer acties als Behaag het landschap willen we inwoners motiveren om ook zelf bomen aan te planten. Veel mensen staan wel open om meer groen aan te planten in hun tuin, maar ze zitten met vragen. In 2019 kwam de oproep van VLAM om op een drietal plaatsen een pop-uptuin op te richten. Wij hebben ons onmiddellijk kandidaat gesteld.”
De stad organiseert enkele activiteiten in de tuin met de bedoeling mensen te lokken zodat ze kunnen zien hoe een hedendaagse tuin er kan uitzien. Voor passanten is het leuk om eens halt te houden, er staan immers banken om wat uit te rusten.
“De tuin is een samenwerking tussen tuinontwerpers en een aannemer. Het is de bedoeling om de bezoekers te overtuigen hun tuin te laten ontwerpen en aan te leggen door een professioneel”, zegt Elias De Boeck, projectcoördinator voor sierteelt bij VLAM. “Het thema is klimaat en biodiversiteit. In de tuin zijn zo’n 60 verschillende soorten planten te vinden.”
De pop-uptuin bestaat uit drie verschillende kleinere tuintjes. Er is een zonnige en zuiderse klimaattuin, een schaduwtuin en een moestuin. Inge De Bruycker uit Aalbeke en Inge Vanoverbeke uit Bredene ontwierpen de tuin.
Duurzaamheid en biodiversiteit
“De tuin die we ontworpen speelt in op de huidige tendens om heel sterk rekening te houden met duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit, elementen waar een tuinontwerper of tuinaannemer vroeger veel minder mee bezig diende te zijn”, aldus de twee dames.
“Zo hebben we onder meer sterk gelet op de variatie van plantensoorten, beheer en omgang met (regen)water en doorlatende verharding. We willen de bezoeker inspireren om zijn tuin naar een hoger niveau te tillen van op gebied van leefbaarheid, zodat het een lust voor plant, mens en dier wordt.”
“Tuinen zoals deze pop-uptuin zouden beter bestand moeten zijn tegen weersextremen, die steeds vaker voorkomen. Ook willen we met het project aantonen wat een tuinaannemer allemaal kan uitvoeren.”
Waterhuishouding
In Ieper is de tuin aangelegd door Stijn Ameloot van tuinonderneming Ameloot uit Alveringem . “We krijgen inderdaad meer en meer vragen rond klimaat en biodiversiteit. Daarbij moeten we rekening houden met de droogte die er de laatste jaren is.”
“We hechten meer en meer belang aan de grondwerken bij het aanleggen van een tuin, waterhuishouding is heel belangrijk geworden: zowel het wegvloeien als het vasthouden van water. Ook de soorten planten zijn belangrijk en voor insecten proberen we een goede basis te leggen. Dat hadden we vroeger niet.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier