“Op de zeearend”: café houdt babyborrel voor Belgisch primeurkuiken

Deze mensen wilden de babyborrel alvast niet missen. © TP
Redactie KW

“Ze mogen nu stoppen met vogelen, anders gaat ons café failliet.” Stamgasten van ’t Rooneplezier werden vrijdagavond getrakteerd tijdens de babyborrel voor het eerste kuiken van de Europese zeearend in ons land.

Café ’t Rooneplezier ligt tegenover natuurgebied De Blankaart, waar een koppel Europese zeearenden een nest bouwden en deze week een kuiken hebben uitgebroed. Het gaat om het eerste broedgeval ooit in België. Als dat geen reden is voor een babyborrel, dacht cafébaas Bart Vanhee. Hij trakteerde zijn klanten vrijdagavond op hapjes.

Vogeltoerisme

“We wonen vlakbij het natuurgebied en toch volgen we de zeearenden op het nieuws, want het is er veel te druk en door dat kuiken zullen er nog meer mensen komen”, vertelt Paula Puystiens (64) uit Woumen.

Ook Bart merkt het toegenomen vogeltoerisme in zijn volkscafé. “We hebben meer groepen, die hier hun boterhammen komen eten. Ook lokale stamgasten spreken meer over de zeearend aan de toog. Een extra reden voor een babyborrel.”

Fier

Ook Blankaartconservator Guido Vandenbroucke woonde de babyborrel bij. “Dit is prachtig, vooral omdat het zo spontaan is. Ik ben er graag bij uit sympathie.”

“Dit is het gezelligste café, er is altijd iets te doen”, vindt Paula. “Elke kerst is hier ook een babyborrel van Jézeke. We zijn fier op onzen Blankoart. Door dat natuurgebied aan onze deur praten we meer over de fauna en flora. Ik heb onlangs een ooievaar zien zitten, vroeger zag je die hier amper. De vogelpopulatie is sterk uitgebreid. Maar de zeearenden zouden nu beter stoppen met vogelen, anders gaat ons geliefde café failliet.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier