Oorzaak plotselinge massale vissterfte op Handzamevaart bekend

Redactie KW

De oorzaak van de plotselinge massale vissterfte op de Handzamevaart tussen Kortemark en Diksmuide van vorige maand is bekend. “De vissen stikten in het water omdat er een overstort was van vervuild afvalwater door de vele regen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Rond 10 juni vorige maand werden dagenlang dode vissen opgemerkt in de Handzamevaart tussen Werken (Kortemark) en Diksmuide. In Diksmuide alleen werden op enkele dagen tijd meer dan 150 kilogram dode vissen uit het water gehaald door de brandweer.

Weinig stroming

Ook in Kortemark werden tientallen kilo’s dode vis verwijderd. Het water bleek plaatselijk erg vervuild te zijn en men stond aanvankelijk voor een raadsel naar de oorzaak van de vissterfte.

Het had enkele dagen voordien flink geregend en normaal zou er zuurstof genoeg in het water moeten gezeten hebben maar er werd ook vastgesteld dat er bijzonder weinig stroming was. De stadsdiensten verwittigden de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die ter plaatse kwam voor een onderzoek.

Vervuild afvalwater

Het VMM is klaar met het onderzoek en de resultaten ervan zijn bekend. “Er is een bijzondere wateronderzoeker van de VMM ter plaatse geweest die de oorzaak kon achterhalen”, zegt Katrien Smet van het VMM.

“Dat gebeurde ook na veldmetingen. Net door de vele regenval kort voordien was er een zuurstofverzadiging en bleek er een overstort te zijn van vervuild afvalwater die de riolering niet meer kon slikken en zo plaatselijk in de waterloop van de Handzamevaart terechtkwam.”

Uitbreiding rioolwaterzuiveringsinstallatie

“Door die vervuiling en de afvalstoffen zijn de vissen gestikt in het water. Op dat moment ingrijpen met beluchters had geen zin omdat het water te vervuild was. Het is een bekend probleem in de Handzamevaart want het is niet de eerste keer dat dit voorvalt.”

De Vlaamse Milieumaatschappij meldde de feiten aan Aquafin en vroeg of zij op de hoogte waren van het bekende probleem. “Ze vertelden ons dat ze inderdaad op de hoogte zijn en het probleem zouden kunnen oplossen door een uitbreiding te doen ter plaatse van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI).”

Ingrijpende werken

“Dat zou ook al in de planning staan maar het zijn ingrijpende werken. Die zouden pas starten begin 2023 en afgerond zijn in 2024. Er wordt ook nagedacht aan werken in het pompstation in de Vijfhuishoekstraat maar die zijn nog niet goedgekeurd. In ieder geval volgt de VMM bij meldingen de situatie ter plaatse op.”

Ook het bestuur van de Bethoostersche Broeken, waar het pompgemaal van Werken ligt, waar eveneens dode vissen werden gevonden, werd op de hoogte gebracht. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier