Plotselinge vissterfte in Handzamevaart in Werken en Diksmuide is raadsel, onderzoek door VMM

© JH
© JH
Redactie KW

In de Handzamevaart tussen Handzame en Werken (Kortemark) en Diksmuide is een plotselinge grote vissterfte vastgesteld. In Diksmuide werd al ruim 150 kilogram dode vis uit het water gehaald maar er drijven nog tientallen kadavers rond, vooral in Werken. “We staan voorlopig voor een raadsel naar de oorzaak van de vissterfte”, zegt schepen van milieu Marc Deprez van Diksmuide.

De plotse vissterfte werd maandag voor het eerst opgemerkt in de Handzamevaart in Diksmuide, ter hoogte van de Vismarkt. Getuigen belden naar de stad om te melden dat er tientallen dode vissen in het water dreven. “Ik ben zelf meteen gaan kijken en zag inderdaad heel wat dode vissen liggen”, zegt schepen van milieu Marc Deprez (Idee Diksmuide).

“Het was ook meteen duidelijk dat het water erg vuil is en er bijzonder weinig stroming op het water zat. De brandweer heeft maandag al 50 kilogram dode vis uit het water gehaald in Diksmuide.”

Bijkomende vissterfte vermijden

Na maandag kwamen echter opnieuw vissen in nood in de Handzamevaart en dat leidde tot bijkomende vissterfte. “Woensdag haalde de brandweer nog eens 100 kilogram dode vis uit het water in Diksmuide”, vervolgt Deprez.

“We staan voorlopig voor een raadsel naar de oorzaak. We weten niet hoe het komt dat het water plots op enkele dagen tijd zo vervuild is geraakt. We weten ook niet of dat de oorzaak is van vissterfte, of dat het om een zuurstoftekort gaat, nog iets anders of een samenloop van omstandigheden.”

“Nochtans zou het niet mogen want het heeft nog veel geregend vorige week. We zijn bezorgd en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ging deze week en vandaag nog langs voor stalen. We wachten de analyse af. We willen uiteraard bijkomende vissterfte absoluut vermijden en zullen dode vissen snel uit het water halen omwille van bacteriën. Het enige positieve is dat we vrijdag geen nieuwe dode vissen meer aantroffen in Diksmuide maar we volgen dit strikt op.”

Tientallen dode vissen aan pompgemaal

In de Handzamevaart tussen Handzame en Werken (Kortemark) liggen wel nog tientallen dode vissen, vooral aan het pompgemaal in Werken. Ook daar is het water erg troebel terwijl het stroomopwaarts in Handzame helderder is. Daar staat het water wel erg laag.

“Ook wij zijn op de hoogte van het probleem”, zegt schepen van milieu van Kortemark Lynn Vermote (Open VLD). “De VMM is bezig met staalanalyse en we volgen de toestand op. We brengen ook het bestuur van de Bethoostersche Broeken op de hoogte, die het pompgemaal beheert. De dode vissen die daar liggen moeten snel opgeruimd worden maar dat zal wellicht in opdracht van het VMM gebeuren na het onderzoek.”

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.