Natuurgebied ’t Schrijverke blijft gevrijwaard van verbreding Leie: “Nationaal park Leiekant. Dat is de droom”

David Vansteenkiste, Bert Herrewyn, Robin Bekaert, Mado Bekaert, Brecht Demasieres en Wout Maddens © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Over de toekomst van natuurgebied ‘t Schrijverke in Marke heerste er lange tijd onzekerheid. De Vlaamse Waterweg plande er een verbreding van de Leie om een vlotte binnenvaart toe te laten. Op initiatief van Stad Kortrijk kwam er een constructieve dialoog tussen De Vlaamse Waterweg en Natuurpunt Kortrijk dat ertoe geleid heeft dat het ‘t Schrijverke gevrijwaard kan blijven. Daarnaast realiseert de stad aansluitend op het natuurgebied extra ruimte voor natuur via een grondenruil aan de Aardweg.

’t Schrijverke gevrijwaard

’t Schrijverke bestaat uit verschillende deelgebieden langs de Leie die een geheel van 6,67 hectare natuur vormen. Het zag er lange tijd naar uit dat een deel daarvan zou verdwijnen in het kader van kanalisatiewerken van De Vlaamse Waterweg waarop Natuurpunt Kortrijk aan het stadsbestuur een petitie overhandigde met wel 2.000 handtekeningen.

Het stadsbestuur organiseerde een dialoogtafel met De Vlaamse Waterweg en Natuurpunt Kortrijk. “We beschermen onze kostbare natuur in Kortrijk. ‘t Schrijverke is sinds 2020 erkend als natuurreservaat. Door een goede dialoog vrijwaren we dit natuurgebied van verbredingswerken én creëren we extra ruimte om uit te breiden”, aldus Bert Herrewyn, schepen Natuur, Klimaat en Biodiversiteit.

Grondenruil Aardeweg

Ter hoogte van de Aardweg bevindt zich nog een onbebouwd perceel van 3.350 m², volgens het gewestplan nog bestemd voor milieubelastende nijverheid. Deze gronden werden, ondanks hun ligging nabij ’t Schrijverke, bedreigd door bebouwing in functie van KMO-units. Met de recente verhuis van de stedelijke groendienst naar het nieuwe stadsdepot D4L op de Vier Linden in Heule, kwamen stadsgronden in de directe omgeving vrij. “De stad greep deze opportuniteit aan om met de (mede-)eigenaars tot een principieel akkoord voor een grondenruil te komen. Hierdoor kunnen we 4.300 m² gronden van het voormalige depot ruilen en er natuurgebied van maken. De investering van de stad wordt op ruim €400.000 geschat. Een schoolvoorbeeld van hoe we als lokaal bestuur investeren in de bouwshift”, aldus Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.

Kortrijkse Leievallei

“Ieder stukje natuur helpt. We hopen in de toekomst onze versnipperde natuurgebieden aan elkaar te koppelen: nationaal park Leiekant. Dat is de droom. Sowieso is er een natuurherstelplan van 500 hectare voorzien binnen dit project, waarbij wij hopen dat een deel hiervan aan de Kortrijkse Leievallei verwezenlijkt zal worden, bij voorkeur aansluitend aan ‘t Schrijverke”, zegt Robin Bekaert van Natuurpunt Kortrijk. “Dit is hier ook topgebied voor de beschermde eikelmuis, een indicator dat het goed gaat voor dit habitattype. De natuur langs de Leie heeft veel potentieel”, vult David Vansteenkiste aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier