Vichtenaar en Mooimaker Steven Naessens gaat elke zondagochtend op pad om het afval in Vichte op te ruimen. Tien jaar geleden begon hij hiermee, nadat hij veel afval zag liggen bij het voetbalpleintje achter de kerk.
Het is ondertussen al zo’n tien jaar geleden dat Steven begon met het opruimen van zijn gemeente. “Ik zag veel afval liggen bij het voetbalveld achter de kerk in Vichte. Ik stoorde me eraan en ik ben het beginnen opruimen. Daarna heb ik mij geïnformeerd bij de gemeente en een Imog cursus gevolgd. De Mooimakers waren toen nog niet zo uitgebouwd zoals nu. Dat kwam pas later”, vertelt Steven.
“Nu is er al een heel netwerk van Mooimakers. We zijn op dit moment ongeveer met 45 Mooimakers, waardoor de meeste zones in Anzegem opgeruimd worden. In Vichte zelf zijn we zo’n tien Mooimakers”, vult hij aan.
Hotspots
Elke zondagochtend doet Steven zijn wekelijkse toer door Vichte, maar die is niet elke keer hetzelfde. “Dat verschilt per week. Doorheen de week loop ik vaak en kijk ik ondertussen rond waar het meeste afval ligt. Daar stem ik dan mijn opruimwandeling op af”, vertelt Steven.
Er zijn wel bepaalde hotspots waar Steven bijna elke week passeert, zoals het prieeltje in het Beukenhof en de vijver aan de kerk. “Het is ongeloofelijk. Twee meter naast het prieeltje staat een vuilbak, maar toch vind ik er elke week opnieuw veel afval op de grond.”, verklaart hij.
Glasbolpeter
Naast Mooimaker is Steven ook glasbolpeter. Hij legt uit: “Als glasbolpeter ben ik verantwoordelijk voor een glasbol in Vichte. Een keer per week ga ik kijken of alles proper is, want mensen laten ook veel ander afval slingeren bij de glasbollen. Ik zie bijvoorbeeld vaak visbokalen, servies of frituurolie naast de glasbol liggen. Dat ruim ik dan zelf op of ik laat het weten aan de gemeente als het te groot is om zelf mee te nemen.”
Bewustzijn creëeren
Steven post steevast zijn wandelingen op Facebook. “Ik probeer vooral bewustzijn te creëeren bij de mensen. Daar komen veel positieve reacties op. Jammer genoeg heb ik ook al negatieve reacties gekregen. Als ik onderweg ben en zie dat mensen afval gewoon op de grond gooien, spreek ik hen daarop aan. Dat valt niet altijd in goede aarde.”
Vrijwilligersvergoeding
Steven vertelt: “Het voelt soms aan als vechten tegen de bierkaai, maar alle beetjes helpen. Gelukkig word ik goed ondersteund door de gemeente en de organisatie van de Mooimakers. Van hen krijg ik ook al mijn materiaal, zoals afvalgrijpers, vuilzakken en handschoenen. Mijn opruimkar heb ik een aantal jaar geleden zelf gemaakt, om meer afval mee te kunnen nemen.”
Anzegemse Mooimakers en glasbolpeters of -meters kunnen ook rekenen op een jaarlijkse vergoeding van respectievelijk negentig euro en zestig euro. “Het is leuk dat we er iets voor krijgen, maar daar doe ik het zeker niet voor. Na tien jaar is het een vaste routine geworden en ik doe het nog steeds met evenveel motivatie. Ik ben niet van plan om ermee op te houden”, zegt Steven.
Krak van Anzegem
Dit jaar was Steven genomineerd voor de titel Krak van Anzegem, net als in 2023. “Tot twee keer toe werd ik al genomineerd voor Krak van Anzegem. Dat hoeft voor mij zeker niet, maar het is leuk dat de Mooimakers op die manier meer in de aandacht komen”, besluit hij.
Wil je zelf ook mooimaker worden? Schrijf je dan in via Imog Mooimaker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier