Massale vissterfte niet veroorzaakt door de mens: “Dikke, groene laag linzen sloot het wateroppervlak volledig af”

© (Foto SR)
Redactie KW

Het was een macaber zicht afgelopen weekend, voor wie op het jaagpad naast het kanaal Komen-Ieper passeerde. Honderden vissen dreven er levenloos aan de oppervlakte. Zowel de gemeentelijke als gewestelijke diensten schoten meteen in actie maar konden niet voorkomen dat meer dan 150 kg aan vissen verloren ging. “We kennen de oorzaak. We zoeken nu naar een oplossing op lange termijn”, klinkt bij bevoegd schepen Philippe Mouton.

Karpers, brasems en zelfs de occasionele snoek. Allen dreven ze levenloos aan het oppervlak van het voormalige kanaal Komen-Ieper, in de volksmond ook wel het ‘visserskanaal’ genoemd. Een wandelaar verwittigde de gemeente, die direct iemand ter plaatse stuurde. “Onze medewerker kon enkel maar het verhaal bevestigen”, zucht schepen Mouton. “Meteen werd een raderwerk van administratie in werking gezet, waardoor ook de Waalse overheid bevoegd voor het onderhoud van de waterwegen werd gealarmeerd. Eerst dachten we te maken te hebben met een waar mysterie, al konden we de reden van de massale sterfte toch snel achterhalen. Een samenloop van natuurlijke omstandigheden, waarvoor de mens geen verantwoordelijkheid draagt.”

Verstikking

Een dikke groene laag, die het oppervlak van het kanaal volledig bedekt, blijkt de grote schuldige te zijn. “De groene materie die we zien, is niets minder dan een dikke laag linzen. Een plantensoort die het dankzij het weer erg gunstig heeft gehad”, vervolgt de schepen. “Het ziet er natuurlijk wel sfeervol uit maar doordat de vegetatie het water volledig bedekt, kan datzelfde water ook geen nieuwe zuurstof meer aanmaken. Voor de vissen die in de vaart leven, staat dit gelijk aan een trage verstikking. Gelukkig maakte een wandelaar er ons op attent want iedere seconde die we in zo’n situatie verliezen, betekent nog meer vissen die sterven door een gebrek aan zuurstof.”

Samen met de gewestelijke overheid zullen we werken aan een langdurige oplossing

Hoewel het gaat om een natuurlijke reactie was een interventie van de mens wel nodig om de situatie recht te trekken. “Laat me duidelijk zijn dat het ging om een samenloop van omstandigheden waar de linzen de druppel te veel waren”, klinkt het. “Vanzelfsprekend zijn we meteen gaan controleren of vervuiling niet aan de bron zou kunnen liggen. Gelukkig bleek er hiervan geen sprake. Nergens was er een lozing of dumping van afval of chemische goederen te bespeuren.”

Structurele oplossing

“Onze mensen hebben meteen actie ondernomen, op een ouderwetse maar erg effectieve manier. Door een brede balk over het water te sleuren, konden ze het oppervlak opnieuw linzenvrij maken. Daarnaast werd ook de brandweer ingeschakeld. Ze beschikken tenslotte over stevige pompen die heel wat debiet aankunnen. Zodoende konden ze water oppompen en zuurstofrijk terug in het kanaal sturen. Een noodzakelijke actie die het overblijvende visbestand moest vrijwaren van verder onheil”, legt schepen Philippe Mouton uit.

Heel wat acties werden ondernomen waardoor het gevaar geweken blijkt. Toch kijkt de schepen in de richting van de gewestelijke overheid. “Ik schrok zelf van de diversiteit aan vissen die hier in het kanaal zwemmen”, sluit hij af. “Er kan dus geen sprake zijn van wachten op een volgend probleem, waarbij opnieuw duizenden vissen zullen sterven. We moeten werk maken van een toekomstgerichte oplossing waardoor de natuur hier opnieuw kan heropleven. Daarvoor hebben we de hulp en expertise nodig van de Gewestelijke Dienst Waterwegen. Zij hebben intussen al laten weten hiervoor te willen samenwerken”, klinkt het tevreden. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier