Kimberley Vande Walle richt Distels in ’t Asfalt op

Kimberley Vande Walle: “Wij willen wat groen brengen tussen het vele grijs.”© WME
Kimberley Vande Walle: “Wij willen wat groen brengen tussen het vele grijs.”© WME
Tom Van Houtte

Kimberley Vande Walle uit Tielt heeft de tuinwerkgroep Distels in ’t Asfalt in het leven geroepen. Zelf omschrijft ze het als een denk- en doetank van gelijkgezinden, die een gezonde, veerkrachtige tuin vol gezonde voeding nastreven. “We gaan ideeën en materiaal uitwisselen. Voorlopig nog achter onze computer, maar hopelijk zo snel mogelijk in elkaars tuin.”

Kimberley Vande Walle (34) uit de Kleine Weg in Tielt werkt als traumatherapeute. Wat geldt voor haar patiënten, is volgens haar ook van toepassing op veel van onze tuinen: met de nodige deskundige hulp stralen ze vroeg of laat weer.

Je bent herboriste met een tiental jaar uiteenlopende ervaring: van Vlaamse stadstuinen tot een ‘verloren’ gewaand stuk grond in het kurkdroge zuiden van Tenerife. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Kimberley Vande Walle: “Samen met de inwoners realiseerde ik op dat Canarische eiland het ontwerp en deels de uitwerking van een buurttuin. Een uitgedroogd stuk grond vol rots en zand is getransformeerd in een zelfvoorzienende, groene oase vol voeding en leven.”

Distels in ’t Asfalt is voor jou het antwoord op de bouwwoede in Tielt?

“Eigenlijk wel, ja, want in onze achtertuin worden de volgende jaren appartementen en serviceflats opgetrokken. De Kleine weg is nu nog een doodlopende straat, waar we ons met ons zoontje Ferne van 2,5 veilig kunnen bewegen, maar dat zal straks verleden tijd zijn. Wel, de distel slaagt erin om zich op de onmogelijkste plaatsen staand te houden, door een spleetje in het asfalt te priemen en een bron van leven te vormen voor onder meer vlinders, hommels en bijen. Zo willen wij ook groen leven brengen tussen het grijs.”

Voorlopig gebeurt dat nog via een besloten facebookgroep.

“Hopelijk kunnen zo snel mogelijk met een aantal gelijkgezinden in elkaars tuin afspreken. Zonder echt het gezicht te zijn, wil ik mensen samenbrengen die hun tuin ecologisch verantwoord willen inrichten. Geen kunstmest of pesticiden gebruiken, maar bodemleven met kleine kriebelbeestjes opbouwen. En meerjarige bloemen in plaats van eenjarige. Een monocultuur van gras en buxus in de aardeperken is uit den boze, want krijgen ze een plaag te pakken, dan is meteen een groot deel van je tuin naar de knoppen.”

Jullie vertrekken vanuit de permacultuurvisie. Wat houdt die concreet in?

“We planten niet zomaar een boom, maar ontwerpen een compleet ecosysteem. We brengen natuurelementen samen die elkaar versterken en samenwerken, waardoor het hele ecosysteem gezonder en veerkrachtiger wordt. Daarbij zorgen we ook voor onszelf in de vorm van gezonde, biologische voeding. Het plezier van fluitende vogels, kleurrijke vlinders en zoete bloesemgeuren krijgen we er gratis bij.”

Ik wil mensen samenbrengen die hun tuin ecologisch verantwoord inrichten

De principes zijn ook gebaseerd op de uitwisseling van ideeën en materiaal.

“Permacultuur is overvloed, en overvloed wordt gedeeld: kennis, materialen, plantgoed, oogst. Je gaat dus ook op een andere manier om met middelen en dat is wat we fairshare noemen. Zo vorm je een sterker geheel. Stel, ik heb kennis over de aanleg van een natuurlijke zuivering van grijswater, iemand anders bezit de handigheid om technische aspecten uit te voeren, en nog iemand anders heeft de nodige materialen die anders als afval beschouwd zouden worden. Dan ben je al aardig op weg. Of: Ik heb enorm veel frambozenstekjes, en die geef ik graag aan iemand die de financiële middelen niet heeft om plantgoed te kopen. Die persoon geeft me op zijn beurt een potje frambozenconfituur na zijn eerste oogst.”

Je broedt ook op een samenwerking met freinetschool Het Reuzenhuis, waar je zoontje school loopt. Hoe zie je dat?

“Het domein van Het Reuzenhuis, die onze visie onderschrijft, is al redelijk groen, maar we gaan er nog bessenstruiken en fruitboompjes aanplanten en een zone aanpakken waar het water bij regenweer één grote plas vormt.”

Niet iedereen heeft natuurlijk een grote tuin om zich in uit te leven. Heb je een paar concrete tips die ook in kleine (stads)tuintjes meer leven kunnen genereren?

“Begin met het opvangen van water. Dat kan al met een klein vijvertje of – goedkoper nog – met een simpele regenton. Kies voor eetbare planten in de tuin en denk gerust verder dan een frambozenstruik; zo kunnen kinderen ook eens de geneugten van stekelbessen leren ontdekken. Versterk de bodem door te composteren en vervang de klassieke asfaltverharding door boomschors, die beter vocht en voeding vasthoudt.”

“Wees ook creatief met ruimte. Je hondenhok is groot genoeg voor een groendakje. Plant bloemknollen tussen je (fruit)bomen en zorg zo voor verschillende vegetatielagen. Durf ook eens onkruid te laten staan. Brandnetel bijvoorbeeld maakt voedingstoffen los in de grond en geeft die door aan zijn ‘buren’.”

Info: Inspiratie opdoen kan door ‘Distels in ‘t Asfalt’ in te tikken op Facebook of bij Kimberley en haar gezin in de Kleine Weg 11 in Tielt.

BIO Kimberley Vande Walle

Privé: Kimberley Vande Walle (34), afkomstig uit Wingene, woont met haar partner Brecht Vereecke en zoontje Ferne (2,5) in de Kleine weg, een zijtak van de Felix D’Hoopstraat in Tielt.

Loopbaan: Kimberley werkt als traumatherapeute. Na corona gaat ze als ondersteunend lesgever aan de slag in de Belgische school voor sjamanisme, het manipuleren van bovennatuurlijke machten.

Vrije tijd: “Aangezien ik altijd doe wat ik graag doe, lopen beroep en hobby’s voor mij samen”, zegt Kimberley. Naast haar dagjob is ze ook permacultuurontwerper, herborist, natuurlijk imker en is ze thuis in allerlei vormen van therapeutische massage en emotioneel lichaamswerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier