De oorzaak van de ernstige milieuvervuiling in het water van de Sparkenvaardeken in het industriegebied in Diksmuide is bekend. “Het gaat om huishoudelijk afvalwater, rioolwater dus”, zegt schepen van Milieu Marc Deprez. “Hoe dit in de beek is terechtgekomen, is nog onduidelijk, mogelijk door een lek in de riolering.” De situatie is voor de vissen ernstig. Er werd een beluchter geplaatst om zuurstoftekort te voorkomen.
Vrijdag al werd vastgesteld dat de waterloop Sparkenvaardeken volledig wit kleurde. De waterloop begint in de Cardijnlaan in de industriezone Heernisse en loopt via de Polderstraat naar de IJzer. Ook dat kleurde al wat wit. Afgelopen weekend verbeterde de situatie wat door de regenval, maar vandaag, dinsdag, kleurt de waterloop nog steeds wit. Er werd even gedacht aan een illegale lozing met een chemisch product, maar uit onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat niet te kloppen.
“Er is een duidelijke rioolgeur waar te nemen en stroomopwaarts kan je duidelijk rioolschimmel op de bodem vaststellen”, waren hun bevindingen. “De verontreiniging komt dus van huishoudelijk afvalwater of rioolwater.”
Lage zuurstofconcentratie
Er wordt nu verder onderzocht hoe dat rioolwater in het water van de Sparkenvaardeken terecht kon komen. Zowel Aquafin als Infrax gingen dinsdagmiddag ter plaatse voor verder onderzoek. Hen werd gevraagd om heel dringend actie te ondernemen. “De situatie is toch wel kritiek te noemen”, zegt schepen Marc Deprez.
“Brandweer plaatste een beluchter om de vissen voldoende zuurstof te geven”
“Men liet ons weten dat stroomafwaarts de zuurstofconcentratie heel laag is. Net voor de paaiplaats van de vissen is er amper een zuurstofconcentratie van 15,5 procent. En de paaiperiode komt er aan. Voor de paaiplaats is er wel nog een rietveldje en volgens het VMM heeft dat een zuiverend effect, maar toch is het water daarna nog lichtgrijs.”
“De brandweer plaatste intussen een beluchter om de vissen te redden en voldoende zuurstof te geven. Gelukkig hebben we nog geen dode vissen. Er wordt nu onderzocht hoe het rioolwater in de Sparkenvaardeken kon terecht komen. De riolering ligt dichtbij het water. Misschien is er een lek of is er een fout in het stelsel.” (Jelle Houwen)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier