Waterloop naar Ijzer kleurt al dagen wit: “vrees voor ernstige milieuvervuiling”

© (Foto JH)
© (Foto JH)
Redactie KW

Er loopt een onderzoek naar een fikse milieuvervuiling van de Sparkenvaardeken waterloop aan het industrieterrein Heernisse in Diksmuide. Het water kleurt er al enkele dagen wit en loopt zo in de IJzer.”Het is duidelijk afkomstig van een lozing. Jammer genoeg stonden we machteloos en was het kwaad geschied”, zegt schepen van milieu Marc Deprez (Idee Diksmuide).

De vervuiling werd vrijdag in de middag vastgesteld en dit weekend verder uitgezocht. De Sparkenvaardeken is een waterloop dat loopt vanaf de Cardijnlaan op het industriegebied Heernisse via de Poldersstraat tot aan de Ijzer. Daar mondt de waterloop ook uit in de IJzer. Vrijdag werd vastgesteld dat het water over het ganse traject van de waterloop wit kleurde. Achter het industriegebied kent de waterloop een landelijk verloop. De brandweer van Diksmuide kwam ter plaatse voor een controle. Het was moeilijk om de oorzaak van de vervuiling meteen te achterhalen en een probleem kon ook niet meteen gevonden worden. De waterloop afdammen werd even overwogen maar bleek uiteindelijk geen optie. Ook de politie kwam ter plaatse voor de nodige vaststellingen, net als de stadsdiensten, Aquafin, De Vlaamse Waterweg en ook controleurs van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Afgelopen weekend kon ook geen oplossing gevonden worden.

“Toen we het vaststelden was de hele waterloop tot aan de IJzer al wit gekleurd”, zegt schepen van milieu Marc Deprez. “We hebben gezocht naar een oplossing maar helaas moesten we vaststellen dat we achter de feiten aanholden. Het kwaad is al geschied. We konden de waterloop niet meer afdammen of de vervuiling overpompen in de riolering. Het liep al naar de IJzer en zo naar zee. We kunnen enkele hopen dat door de regenval van dit weekend de verontreiniging al deels opgelost was. En vooral: dat de schade aan het milieu beperkt blijft. Maar daarvoor moeten we eerst weten om welk goedje het gaat. Er zijn stalen genomen door het VMM voor analyse en we wachten af. We vermoeden een soort reinigingsmiddel maar weten nog niet wat.” Het onderzoek naar de vervuilers loopt ook verder. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.