Heraanleg Duinentuin na zomer: “De bezoeker krijgt een unieke kijk in de verschillende biotopen aan onze kust”

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (links) en centrumleider PB Duinpanne Emanuel Demey bij de tuin en vijver die zullen worden heraangelegd. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Sinds de complete make-over van Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne in 2018 en de heraanleg van de parking staan er opnieuw grote werken op de agenda. Na de zomervakantie wordt de Duinentuin aangepakt.

De educatieve tuin van PB Duinpanne is aan een opknapbeurt toe. “Allereerst wordt het tuingedeelte onder handen genomen, waarbij doe-terrassen, een vlonderpad en een wandeldoorsteek in de duin worden aangelegd”, vertelt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “Door de inrichting met het vlonderpad en de wandeldoorsteek kunnen bezoekers op een interactieve manier de verschillende duinbiotopen ontdekken. Het kustecosysteem is namelijk een dynamisch geheel, waarbij diverse biotopen in elkaar overgaan. Dit start bij het ontstaan van jonge duinen op het strand, tot uiteindelijk de duinstruwelen en bossen in het hinterland. De bezoeker zal een unieke inkijk krijgen op de biotopen via de heraangelegde Duinentuin. Daar start de bezoeker aan de stuifduinen, die de jonge duinen op het strand symboliseren”, zegt Vanlerberghe.

“Vanaf de duinpoel loopt het pad naar de mosduinen en duingraslanden, die de volgende stap in de landinwaartse kustsuccessie vormen. Iets verderop komen de eerste duinstruwelen aan bod, evenals een vochtige duinpanne. Deze speciale biotoop huisvest enkele bijzondere planten en zeldzame soorten aan onze kust. Uiteindelijk komt de bezoeker uit bij de duinbossen, die ook in realiteit de eindfase van de successie vormen.”

Koesteren

Als de werken afgerond zijn, zullen alle stadia van duinontwikkeling duidelijk zichtbaar zijn. Hierdoor krijgt de bezoeker een unieke kijk in de verschillende biotopen aan onze kust, zoals de stuif- en mosduinen en duinbossen. Naast het tuingedeelte worden ook de terraszone en de speelzone onder handen genomen. In de groene speelzone wordt een wegneembare stretchtent voorzien als ontmoetingsplek of buitenklas. “Samen met het bezoekerscentrum heeft het natuurdomein een belangrijke educatieve functie. De wegneembare stretchtent kan dienen als buitenklas wanneer scholen er op uitstap komen. Lesgeven aan kinderen in de natuur stimuleert een betere ontwikkeling en de creativiteit”, aldus Vanlerberghe.

“Het is belangrijk om daar verder op in te zetten. Het projectgebied heeft een totale oppervlakte van 2,21 hectare. Het bezoekerscentrum en natuurdomein zijn een echte trekpleister. Het is een belangrijke onthaalpoort voor het grensoverschrijdende gebied ‘De Vlaamse Duinen’, een kustlandschap dat zich uitstrekt van Duinkerke tot in Westende. Het is topnatuur die we echt moeten koesteren. Gecombineerd met de Expo Sea Change is een bezoekje aan Duinpanne een leuke uitstap.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier