Strandjutter Aäron Fabrice de Kisangani heeft op het strand in Oostduinkerke een toch wel bijzondere worm gefotografeerd. “Het gaat om het goudkammetje verwijzend naar het ‘gouden’ kammetje op het hoofd van de worm”, weet Aäron. Zeebioloog Francis Kerckhof onderlijnt dat die soort nog maar zelden te zien is op onze stranden.
Het is een merkwaardig beeld dat Aäron kon vastleggen aan de Westkust. Het lijkt wel een borrelhapje voor bij het aperitief. “Het ziet er inderdaad niet alledaags uit”, geeft Francis Kerckhof toe. Hij is marien bioloog aan het koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen.
Zeldzame worm
“Die worm leeft tien centimeter onder het zand. Vroeger kwamen ze in grote hoeveelheden voor maar nu zijn ze eerder een zeldzaamheid. Na winderig weer komen ze boven waar ze veelal een prooi worden voor andere dieren. Ze kunnen zich namelijk niet opnieuw ingraven.”
“Wat hen zo bijzonder maakt, is dat ze zelf een koker met zand rondom zich bouwen. Stel je maar eens voor dat ik je vraag om geblinddoekt een huis te bouwen met stenen die rondom je liggen. Deze worm kan dat met zand. Onderaan gebruikt hij kleinere zandkorrels en zo bouwt hij op met grotere korrels.”
Ook in Bredene gespot
“De kokers zijn vier tot vijf centimeter groot. Hun goudkammetje op hun roze lijfje is typerend. Recent heb ik die soort ook gezien op het strand in Bredene. Ze leven tien centimeter onder het zand maar door bepaalde stromingen en het weer komen ze af en toe eens boven.” (GUS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier