De jacht op Aziatische hoornaars wordt opgedreven: slechts 13 nesten verdelgd in onze provincie
Aziatische hoornaars zijn exotische wespen die het gemunt hebben op onze wilde bijen. En die laatste groep moeten we, mede door hun waardevolle bijdrage aan de voedselzekerheid en biodiversiteit, tegenwoordig extra beschermen. Maar de jacht op deze ‘killerwespen’ loopt niet zo vlot…
Aziatische hoornaars zijn in staat om in enkele uren 30% van een bijenkolonie uit te roeien. Honingbijen worden sowieso de laatste jaren ferm bedreigd door klimaatveranderingen, versteende tuinen en dodelijke parasieten. Dit extra gevaar kunnen ze dus missen als kiespijn.
Kortere tijdspanne
Door het natte voorjaar zijn de Aziatische hoornaars later dan gewoonlijk aan een opmars bezig. In oktober beginnen de koninginnen echter al aan hun nieuwe nesten, inclusief eitjes, dus rest er ons niet veel tijd om alle nesten op te sporen en te vernietigen. Momenteel staat de teller in West-Vlaanderen op 13, maar dat moeten er snel veel meer worden.
Gelukkig is er ook goed nieuws: sinds kort maakt men gebruik van een nieuwe lokmethode, wiekpotten die met zoetstof Aziatische hoornaars aantrekken. De wesp wordt daarna gevangen en gekenmerkt door een gekleurd nummertje. Het insect wordt weer vrij gelaten en zo kan het nest van de wesp in kwestie gelokaliseerd worden. Aan de hand van de vliegtijd kan het zoekgebied namelijk drastisch verkleind worden.
Meer dan 150 nesten om uit te roeien
Deze techniek blijkt succesvol te zijn: bij 90 procent van de zoekacties slapen de Vespawatchers erin om het nest te vinden en te verwijderen. Die hangen onder andere al aan de Gavers in Deerlijk en in Brugge.
Heb je een wesp gezien? Via www.vespawatch.be kun je de opmerkelijkste kenmerken van dit soort nagaan én een melding maken van de locatie waar je mogelijks een Aziatische hoornaar hebt gespot. Daar kun je tevens een kaartje raadplegen waar alle bevestigde nesten zich bevinden.
Volgens vespawatcher Dominique Soete uit Heule zullen er dit jaar meer nesten moeten verwijderd worden na vorig jaar. In 2020 werden er in onze provincie 136 verdelgd, tegen oktober 2021 zouden dat er ruim 150 moeten zijn, rekening houdend met het tempo waaraan ze nu worden gevonden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier