450 wilde dieren stierven dit jaar al op onze wegen
Natuurpunt kreeg dit jaar al 450 meldingen van doodgereden wilde dieren op onze West-Vlaamse wegen. Dat zijn er een pak meer dan vorig jaar, al is dat eigenlijk goed nieuws… Opvallend minder egels vonden de dood op onze wegen, maar dat is dan weer slecht nieuws.
Meer meldingen betekent niet per se meer aanrijdingen, maar wel dat mensen ze vaker aangeven. En daar is Natuurpunt blij mee. “Op basis van deze statistieken kunnen we nagaan waar de gevaarlijkste verkeersknelpunten liggen én welke maatregelen daar moeten genomen worden, op maat van de dieren die daar het vaakst onder de wielen terechtkomen. Zo kunnen we voorkomen dat er nog meer diersoorten bedreigd raken, er zijn namelijk zoveel beestjes die een sleutelpositie hebben in ons ecosysteem. Hun populatie op peil houden, is cruciaal”, pleit Sanne Ruyts van Natuurpunt.
“Toch gaat het sowieso nog over een onderschatting van de cijfers. Als meer mensen de apps ObsMapp of iObs zouden gebruiken om hun routes te registreren en waarnemingen in te geven, zouden we een nog veel accurater beeld kunnen krijgen. Vooral in West-Vlaanderen maken weinig bestuurders hiervan gebruik.”
Vooral padden
Het gaat voor alle duidelijkheid over wilde dieren, huiskatten vinden we dus amper terug in deze cijfers. Bestuderen we de overkoepelende soortgroepen, dan leren we dat voornamelijk zoogdieren het slachtoffer worden van ons West-Vlaams verkeer (170 waarnemingen), gevolgd door reptielen en amfibieën (140 slachtoffers).
“Hoe meer mensen hun waarnemingen doorgeven, hoe beter we ervoor kunnen zorgen dat diersoorten niet bedreigd raken”
Het dier dat het vaakst onder de wielen van voertuigen terecht kwam in deze eerste jaarhelft, is de gewone pad. In zes maanden tijd ging het over 108 aanrijdingen in onze provincie. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als vorig jaar tijdens dezelfde periode, daarmee stoot de pad ook de West-Europese egel van de troon, van deze soort werden er 65 exemplaren teruggevonden. “Dat zijn er weinig in vergelijking met pakweg tien jaar geleden, maar dat komt helaas omdat de egelpopulatie in die tijd bijna gehalveerd is. Zulke conclusies kunnen we niet over elke dier maken, maar bij de egel is het overduidelijk”, verklaart Sanne Ruyts.
Kerkuil
Op de derde plaats staat de kerkuil. “Opvallend, en daar zijn twee mogelijke verklaringen voor. Enerzijds geldt hier het waarnemerseffect: wanneer mensen een bijzonder dier tegenkomen zullen ze veel sneller geneigd zijn om dit te melden dan als ze een gewone houtduif dood op straat zien liggen. Maar het is ook zo dat er in West-Vlaanderen weinig lijnvormige elementen langs de verkeersaders lopen, denk aan bomenrijen. Daardoor moeten kerkuilen de weg veel lager oversteken, wat tot meer aanrijdingen kan leiden.” Ook in de top tien staan de steenmarter, Europese haas, Alpenwatersalamander, wilde eend, vos, waterhoen en bruine rat.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier