Saartje en Elisabeth Van Houtte willen de wereld redden in 365 dagen

De Brugse zusjes Saartje (32) en Elisabeth (29) Van Houtte willen de wereld redden. (GF)
De Brugse zusjes Saartje (32) en Elisabeth (29) Van Houtte willen de wereld redden. (GF)

Zelfs de meest hardnekkige klimaatontkenners kunnen er stilletjesaan niet meer omheen dat we met een groot probleem zitten. Dat was het slechte nieuws. “Het goede nieuws is dat het nog niet te laat is. Het is door de keuzes die we dagelijks maken dat we ervoor kunnen zorgen dat het tij keert”, zeggen de zussen Saartje en Elisabeth Van Houtte. Om te laten zien dat je met weinig moeite een gigantische impact kunnen hebben op het milieu, hebben ze een boek geschreven. ‘Red de wereld in 365 dagen’ staat boordevol tips over hoe we zelf ons steentje kunnen bijdragen.

Saartje (32) en Elisabeth (29) Van Houtte groeiden op in Brugge als dochters van een milieuwetenschapper en een biologe. Ecologie werd hen en hun twee zussen met de paplepel ingegeven. De voorbije jaren verzamelden ze heel wat tips en recepten om hun impact op het milieu te verkleinen. Die kennis delen ze nu in Red de wereld in 365 dagen , een praktisch jaaroverzicht.

Saartje en Elisabeth hebben het boek de voorbije maanden samen, maar toch apart geschreven. Saartje vanuit Barcelona, Elisabeth vanuit Brugge. “Net voor corona uitbrak, ben ik de liefde gevolgd naar Spanje. Ik leerde mijn vriend Victor kennen toen ik op weg was naar Santiago de Compostela. Vorig jaar besliste ik om bij hem in te trekken. Ik heb me ontdaan van 80 procent van mijn bezittingen en ben de trein opgestapt met twee koffers richting Barcelona. Op de trein ben ik dan zelfs nog bestolen van een koffer. Anderzijds heb ik aan dat voorval wel een beste vriendin aan overgehouden. Die verloren valies was me dat wel waard”, lacht Saartje. Ze werkte vroeger als clown in ziekenhuizen en als actrice en zangeres bij Music Hall. Ze speelde Tinkelbell, de Kleine Zeemeermin en nog meer sprookjesfiguren. Nu werkt ze als moderator bij TikTok (socialemedia-app waarop korte muziekfilmpjes gemaakt en gedeeld worden, red.) . Saartje is een echte ecologiste en probeert samen met haar vriend zoveel mogelijk zero waste te leven.

Imker die houdt van DIY

Elisabeth is een jonge mama die met haar gezin in Brugge woont. Ze heeft een master in de taal- en letterkunde en een master in de economie, met specialisatie in milieueconomie op zak. Elisabeth werkt als onderzoeker voor een studiebureau en in haar vrije tijd is ze imker. Ze houdt van tuinieren, veganistisch koken en zero waste ‘do it yourself’-projecten.

“Ecologisch leven is niet alleen beter voor de planeet. Het is goedkoper en geeft voldoening”

“Het oorspronkelijke idee was om van Red de wereld in 365 dagen een kalender te maken, maar dat is dan ook weer niet ecologisch. Dus is het een boek geworden waarin we elke dag een weetje delen, een leuke tip, een lekker vegetarisch en seizoensgebonden recept of een DIY-project om je voetafdruk te verkleinen en je uitgaven fors te verminderen”, beginnen de zussen.

Het boek start met een citaat van zerowastechef Anne Marie Bonneau: ‘We don’t need a handful of people to do zero waste perfectly, we need millions op people doing it imperfectly. ’ Vrij vertaald: we hebben geen handjevol mensen nodig die zero waste perfect uitvoeren, maar miljoenen mensen die het niet perfect doen. En dat is exact de boodschap die zussen willen geven.

“Wij willen absoluut geen zero-waste-levensstijl opdringen. Ons boek is voor iedereen die een groot of klein steentje wil bijdragen aan de wereld. We geven ecologische tips om je leven te beteren en we hopen om een bepaalde bewustzijnsverandering te creëren. We willen laten zien dat ecologie geen ver-van-mijn-bedshow hoeft te zijn. Iedereen kan iets veranderen aan het uitsterven van bedreigde diersoorten, het kappen van het regenwoud, de luchtvervuiling, waterverontreiniging en de stijging van de zeespiegel.”

Auto voor zonnepanelen

De wereld ‘redden’ zit in kleine dingen weten de zussen. “Wij zijn soms verbaasd hoe enthousiast vrienden of kennissen reageren als wij een tip geven. Simpele dingen die voor ons heel gewoon zijn en die wij al jaren doen omdat we ze meekregen van thuis uit. Toch leren we zelf ook nog heel veel bij. Ecologisch leven blijft een interessant thema waarin je je eindeloos kunt verdiepen.”

Een ecologische levensstijl heeft niet alleen voordelen voor onze planeet. “Klopt, ook voor jezelf heeft het pluspunten. Deze levensstijl is goedkoper en geeft enorm veel voldoening. Toen ik bijvoorbeeld van job veranderde, heb ik mijn auto verkocht en met de opbrengst daarvan zonnepanelen gekocht. Het gaf mij enorm veel voldoening om iets milieuverslindend in te ruilen voor iets wat klimaatvriendelijk is. Dat is nu wel iets groots, maar het kan ook met kleine dingen. Zo kocht ik mijn babyuitzet volledig tweedehands, behalve de fopspenen dan”, zegt Elisabeth met een knipoog.

Saartje zorgde voor de illustraties in het boek dat ook ecologische tips bevat van onder meer Nic Balthazar, Martin Heylen, Dirk Draulans, Frank Deboosere, Evi Hanssen en Leen Dendievel.

Per verkocht boek laten de zusjes trouwens een boom planten door Trees for the Future , een organisatie die arme gemeenschappen over de wereld helpt bij het planten van bomen om de gronden duurzaam te maken zodat ze kunnen bewerkt worden.

>> ‘Red de wereld in 365 dagen’ van Saartje en Elisabeth Van Houtte is uitgegeven bij Horizon en kost 22,99 euro.

Probeer alvast deze zes tips

1. Goodbye plastic tas

Haal enkele draagtassen in huis. Stop ze in je jaszak, fietstas en leg er enkele in je auto.

2. Think twice

Denk goed na voor je iets koopt. Haal enkel dingen in huis die je echt nodig hebt en die herhaaldelijk gebruikt kunnen worden. Vermijd producten die ontworpen zijn om na gebruik meteen op de afvalberg te belanden.

3. Het komt uit jezelf

Op welk vlak kun jij het beter doen qua duurzaamheid? Schrijf op wat je graag wilt veranderen in je leven en lees het lijstje af en toe. Het helpt je om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven.

4. Thermostaat

Door je thermostaat ’s nachts laag te zetten bespaar je per jaar 100 euro. Vloerverwarming kun je het best op 17 °C houden. Je verwarming ’s nachts lager zetten dan 15 °C is geen goed idee. Je verwarmingsketel moet dan te veel draaien om het huis weer op temperatuur te krijgen, waardoor je meer energie verbruikt.

5. Je keuken opleuken

Zijn jouw kommen, voorraaddozen of ander keukengerei aan vervanging toe? Vervang ze dan door duurzame spullen die niet van plastic zijn gemaakt, zoals kommen van bamboe, keramieken schalen, glazen vers-houddozen en keukengerei van roestvrij staal.

6. Make-upremover

Je hoeft geen dure gezichtsreiniger te kopen om je gezicht te ontdoen van make-up. Doe een paar druppeltjes kokosolie op een (herbruikbaar) wattenschijfje en reinig er je gezicht mee. Bonus: de olie laat een gezonde gloed achter op je huid.