In 11 gemeenten kunnen yoghurtpotjes vanaf nu in pmd-zak

Axel Vandenheede

Imog past zijn beleid omtrent de pmd-zak aan. Vanaf 1 juli mogen daarin ook harde plastic verpakkingen worden gegooid.

De afvalintercommunale omvat 11 gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, het Oost-Vlaamse Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. Er vond al een proefproject in Waregem plaats met de zogenaamde p+md-zak en een foliezak. “Met succes”, aldus voorzitter Rik Soens. “Nu wordt dit project volledig uitgerold.”

Botervlootjes

In de nieuwe pmd-zak mogen nog altijd plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons worden gegooid. Daar komen nu ook de harde plastic verpakkingen zoals botervlootjes, yoghurtpotjes en schaaltjes bij. “Belangrijk is om te weten wat er niet in mag”, aldus Imog-directeur Johan Bonnier. “Dat gaat om bijvoorbeeld emmers, plastic speelgoed, chipszakken…”

“Midden augustus lanceren we dan de transparante foliezak” – Johan Bonnier

Vanaf volgende week al wordt de inhoud van de pmd-zak dus uitgebreid, maar niemand hoeft meteen naar de winkel lopen om dergelijke zakken te kopen. “De huidige voorraad mag opgebruikt worden”, aldus nog de directeur. “Een nieuwe pmd-zak zal overigens evenveel kosten als de huidige: 15 cent per zak.”

Midden augustus start Imog dan een tweede project op: de transparante foliezak. Johan Bonnier: “Daarin zullen de inwoners van de 11 gemeenten zachte plastics kunnen gooien. Dat zijn films, plastic zakjes, folies…”

Aardbeien

Volgende week krijgen alle inwoners van de aangesloten gemeenten een lanceringsbrief met de nodige info. De titel van de campagne is ‘De aardbeien mag je houden… maar we krijgen graag het plastic bakje’. Een ludiek gegeven waarbij benadrukt wordt dat dat bakje voortaan in de pmd-zak mag.

De nieuwe pmd-zak zal om de twee weken worden opgehaald, de transparante foliezak om de acht weken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.