Hoeveelheid restafval daalt met 10 procent na invoering van containers voor GFT

Mirom Menen-directeur Kristof Moeyaert, Stijn Tant (Wevelgem), Bercy Slegers (Wervik) en Patrick Roose (Menen). © CLL
Redactie KW

Goed nieuws vanuit de burelen van Mirom Menen. Na de invoer van de GFT containers in 2023, kan men een daling van bijna 10% in het restafval noteren. Binnenkort start de afvalintercommunale ook met containerophalingen van asbest.

In 2023 besloot Mirom Menen te starten met de ophaling van GFT, Groenten- Fruit- Keuken- en Tuinafval in speciaal daarvoor voorziene containers. “En in dat opstartjaar tekenden 9215 huishoudens in op het project, goed voor 24% van de gezinnen.” Bij Mirom Menen werd dan ook besloten het project verder te gaan ontwikkelen. “Door de populariteit van de GFT containers, kon het restafval, het afval dat dus in de vuilniszak terechtkomt, met bijna 10% naar beneden worden gehaald. Goed nieuws dus, al is er nog werk aan de winkel. Tegen 2030 wil de Vlaamse norm dat cijfer nog naar beneden halen. Om het GFT-verhaal nog verder uit te bouwen, kunnen mensen vanaf nu terecht in onze containerparken. Daar kunnen ze zich aan de inschrijfzuil snel en eenvoudig inschrijven en kunnen ze meteen een container meenemen. Thuisleveren kan ook, al wordt daar dan wel een meerkost voor in rekening gebracht.”

Naast GFT kwam ook asbest aan bod tijdens het cijfermoment. “Samen met OVAM en de Vlaamse overheid werken we intensief aan de versnelde afbouw van asbest. Er was al de mogelijkheid om asbest te laten ophalen in zogenaamde kuubzakken. Vanaf 1 april voegen we daar de lage container bij. Wie dat nodig heeft, kan zo een container voor zijn of haar woning laten plaatsen en kan het asbest dan ook laten ophalen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier