“Wat nu in Oost-Europa gebeurt, had ook hier gekund”: Is de Westhoek nu wel klaar voor een kletsnat najaar?
Wat als de komende maanden regenrecords blijven sneuvelen? Komt de Westhoek dan opnieuw in de problemen, net als vorige herfst? Dat blijkt helaas het geval te zijn. “Het gaat vooruit, maar niet snel genoeg. Het klimaat wacht niet”, maakt gouverneur Carl Decaluwé zich zorgen.
Terwijl storm Boris door Oost-Europa raast en de zware regenval er al zeker aan 21 mensen het leven kostte, houden ze in de Westhoek hun hart vast. De beelden van ernstige wateroverlast in onder meer Oostenrijk, Polen, Roemenië en Tsjechië doen onvermijdelijk denken aan de overstromingen waarmee de Westhoek vorige herfst geconfronteerd werd. In november viel toen op slechts enkele dagen tijd evenveel regen als normaal gezien in een hele maand. Het waterpeil bereikte in de nacht van 17 november een absolute piek. Toen stond 51 miljoen kubieke meter overstromingswater in de Westhoek. Ter vergelijking: dat is de hoeveelheid water van 20.000 olympische zwembaden.
Bij de start van de herfst – en de beelden uit Oost-Europa indachtig – stelt de vraag zich dan ook of de Westhoek nu wél gewapend is tegen een kletsnat najaar. Het ziet er immers niet goed uit, want sinds het begin van de metingen viel er volgens weerman David Dehenauw nooit meer neerslag dan de voorbije twaalf maanden. Het antwoord is dan ook eenvoudig: neen, de Westhoek is niet klaar voor opnieuw een kletsnat najaar.
70 Snelle maatregelen
Is er sindsdien dan niets gebeurd? Toch wel. Op 17 november, het hoogtepunt van de wateroverlast, riep de Vlaamse regering de taskforce Weerbare Westhoek in het leven. De Vlaamse Waterweg en de provincie West-Vlaanderen kwamen aan het hoofd van die werkgroep, die moest focussen op preventie, paraatheid en bescherming.
“Er is een enorme drive bij de verschillende partners maar ook bij onze eigen medewerkers om vooruitgang te boeken”
Minder dan een maand later lag een lijst met 70 kortetermijnmaatregelen op tafel, maar ook een aanzet voor een gestructureerd plan op langere termijn. Die 70 snelle maatregelen moeten tegen 2026 allemaal afgewerkt zijn. Daarvoor is 80 miljoen euro voorzien. 4 miljoen euro werd al gebruikt toen de Westhoek blank stond, onder meer om nooddijken te bouwen en extra pompen in te zetten.
Ondertussen zijn er ook al her en der werken opgestart. Zo is men in augustus gestart met de herstelling van de Winterdijk bij Diksmuide en Houthulst. Die 7 kilometer lange dijk was bij de overstromingen van 2023 cruciaal om bepaalde gebieden te beschermen, maar raakte ook beschadigd. “We zijn zeer tevreden met de vooruitgang die al geboekt werd”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Er is een enorme drive bij de verschillende partners, maar ook bij onze eigen medewerkers. Iedereen wil er alles aan doen om de Westhoek beter te beschermen.” (Lees verder onder het kader)
Wat is er al ondernomen?
De taskforce Weerbare Westhoek, die in november 2023 in het leven geroepen werd om wateroverlast te bestrijden én voorkomen, stelde een lijst met een 70-tal kortetermijnmaatregelen op. Die moeten tegen uiterlijk 2026 uitgevoerd zijn. Enkele kleine ingrepen die absoluut niet konden wachten, werden al uitgevoerd.
Waar is de werkgroep momenteel nog mee bezig?
Over een traject van 2,2 kilometer wordt er op dit moment slib geruimd uit de Stenensluisvaart in Diksmuide. Zo wordt er meer dan 6 olympische zwembaden aan nat slib weggehaald.In 2024 zal al 2,5 van de 7 kilometer lange Winterdijk versterkt worden. De rest volgt in 2025.De onderhoudsbaggerwerken en slibruimingswerken op de IJzer en het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke om de drempels op de bodem af te vlakken, gingen van start.Het Lo-kanaal wordt weer op diepte gebracht.De Vlaamse Waterweg verwierf op vrijwillige basis al enkele slecht gelegen woningen in overstromingsgevoelig gebied.De eerste stappen voor meer data-uitwisseling tussen Frankrijk en Vlaanderen werden gezet.Er wordt onderzocht hoe er meer water naar zee kan afgevoerd worden onafhankelijk van de getijen en wat de impact is van bijkomende pompen in het IJzerbekken.Binnenkort wordt de aanvraag tot omgevingsvergunning van dijk in Stavele en Roesbrugge ingediend.Het ene na het andere sluizencomplex in de Westhoek wordt aangepakt door een team volgens een strikte planning om volledig te herstellen en renoveren.Toch mag het best wel wat sneller, vindt provinciegouverneur Carl Decaluwé. “Het gaat dan wel vooruit, maar niet snel genoeg. We zijn er nog lang niet en het klimaat wacht niet. Het zal zeker niet de laatste keer geweest zijn dat we veel regen te verwerken krijgen op korte tijd. Ik hoop dan ook dat ze in Brussel aan ons denken bij het vormen van een regering. En dat ze een tandje willen bijsteken op vlak van overstromingsmaatregelen.”
“Ik hoop dat ze in Brussel aan ons denken bij het vormen van een regering”
Jan Vandecavey, directeur van de provinciale dienst waterlopen, legt uit waarom het zo traag gaat. “De meeste maatregelen vragen heel wat voorbereiding, waar een heel proces aan vast hangt: vergunningen aanvragen, aanbestedingen uitschrijven, aannemers zoeken… Daarom gingen de eerste grote acties, zoals het baggeren pas na het bouwverlof van start.”
Zorgen blijven
De burgemeesters van de getroffen gemeenten Diksmuide, Lo-Reninge, Alveringem, Poperinge en Houthulst zijn vooral blij dat er iéts ondernomen wordt. “De taskforce doet wat ze kan, het is goed dat het niet blijft sudderen”, stelt Lies Laridon (Team 8600) van Diksmuide. Al heerst er hier en daar toch nog een bezorgdheid voor het komende najaar. “Het is cruciaal dat we het dynamische waterpeil goed onder de knie hebben. We moeten ermee overweg kunnen voor er opnieuw zoveel water op ons afkomt”, zegt Jeroen Vandromme van Houthulst (Lijst Burgemeester). Bram Coppein (Landelijke Volkspartij), eerste schepen in Vleteren, is scherper. “Er werd weinig tot niets uitgevoerd. Onze zorgen zijn dit jaar dus dezelfde. Ik vrees dat we als regio niet genoeg gewapend zijn voor een herhaling van vorig jaar.”
“Met veel neerslag is de kans reëel dat de Westhoek dit najaar opnieuw in de problemen komt”
Pieter-Jan Taillieu, van Zuidijzerpolder en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Vlaamse Polders en Wateringen (VVPW), is er ook niet helemaal gerust in. “We hebben niet alleen een extreem nat najaar achter de rug, maar ook het hele voorjaar was nat. Op dit moment staan de grondwaterstanden een stuk hoger dan we de afgelopen jaren gewoon zijn. Andere zomers is het veel heter, waardoor er in de grond en rivieren meer ruimte was voor water en die neerslag net welkom was. Als we nu een paar maanden op rij intense buien krijgen, dan zie ik een reële kans dat de Westhoek opnieuw in de problemen komt. Een herhaling van 2023? Dan moet er sprake zijn van uitzonderlijk veel neerslag. Maar een wateroverlast, zoals die zich voordeed in november 2021 is wel mogelijk. We kunnen alleen maar hopen dat het niet opnieuw zoveel regent.”
Weermannen aan het woord: “Wat nu in Oost-Europa gebeurt, had ook hier gekund”
Volgens Nicolas Roose van Noodweer Benelux is het heel moeilijk te voorspellen hoe het najaar er zal uitzien. “De herfst start alvast stabiel. Dankzij een hogedrukgebied krijgen we nazomers weer. Voorlopig is er geen hevige neerslag in het vooruitzicht.”
Maar dat we in de toekomst vaker met hevige neerslag zullen geconfronteerd worden, staat volgens weerman Geert Naessens als een paal boven water. “Door de klimaatverandering zien we vaker blokkades, waarbij weersystemen veel langer dan vroeger op eenzelfde plek blijven. Vorig jaar bleef de neerslag hangen boven de Westhoek en Noord-Frankrijk. Dat gebeurt nu in het oosten van Europa. Even goed had dat opnieuw bij ons kunnen zijn…”
Volgens Roose zit er maar één ding op. “We zullen ons moeten aanpassen aan uitzonderlijke weerfenomenen. Zowel aan langdurige droogte als aan overvloedige neerslag.”
Wateroverlast in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier