Voor mooi weer moet je dit pinksterweekend in West-Vlaanderen zijn: “Vooral zondag en maandag veel ruimte voor zon”

Nicolas Roose van Noodweer Benelux voorspelt een aangenaam pinksterweekend in West-Vlaanderen. © Getty/Joke Couvreur
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het KMI voorspelt dit pinksterweekend regen en onweersbuien in het hele land. West-Vlaanderen blijft echter gespaard. “Hoe verder richting het westen, hoe zonniger het wordt”, voorspelt Nicolas Roose van Noodweer Benelux.

De Limburgse gemeente Voeren kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag af te rekenen met zware wateroverlast. Volgens het KMI kan ons land nog het hele weekend te maken krijgen met regen en onweersbuien. De weerdienst waarschuwt dan ook dat de toestand van de voorbije uren en de toestand van de grond kunnen leiden tot lokale problemen.

Maar goed nieuws: West-Vlaanderen blijft grotendeels gespaard. “De weermodellen laten voor zowel zaterdag als zondag vrij gunstige weersverwachtingen zien voor West-Vlaanderen”, zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux. “De regenbuien zullen dit weekend vooral het centrum en het oosten van het land treffen. Het ziet er dus goed uit voor onze provincie, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het niet tot een lokale bui kan komen.”

Opklaringen

Zaterdag blijft het wel vooral bewolkt. “Later vandaag kunnen we misschien genieten van een spaarzame opklaring. Zeker tegen de avond moet dat lukken”, aldus Roose. De temperaturen liggen zaterdag tussen de 16 en de 18 graden.

(lees verder onder de foto)

Het Limburgse Voeren werd getroffen door zware overstromingen.
Het Limburgse Voeren werd getroffen door zware overstromingen. © BRUNO FAHY BELGA

Zondag wordt beter. “We starten grotendeels bewolkt, mogelijk zelfs met wat nevel en mist. Maar de rest van de dag schakelen we over naar een aangenaam weertype. Zeker in de late namiddag is er in heel West-Vlaanderen, en zeker aan de kust, vrij veel ruimte voor de zon. In tegenstelling tot het binnenland, waar buien verwacht worden. De temperaturen zullen tussen de 16 en 19 graden schommelen.”

Veel zon

Ook Pinkstermaandag kondigt zich veelbelovend aan. “Maandag is er kans op onweer in het centrum en het oosten van het land, maar voor het westen zien de weerkaarten er zeer gunstig uit. Ik verwacht relatief veel uren zon en het kwik stijgt naar temperaturen tussen de 17 en 21 graden. Hoe verder je naar het westen gaat, hoe zonniger het wordt. De wind is aanwezig, maar niet storend.”

In de loop van de week kan het mooie weer wel weer voorbij zijn. “Ik hou zeker woensdag 22 mei in de gaten”, aldus Nicolas Roose. “Meerdere weermodellen kondigen zeer veel regen aan, ook in het westen. We blijven voorlopig in die onstabiele, vochtige lucht zitten die heel snel buien genereert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier