Hete temperaturen in aantocht: “Het centrum en zuiden van de provincie worden de warmste plekjes van de Benelux”

“West-Vlaanderen en Henegouwen zullen de warmste plaatsen zijn van de Benelux.” © Hatim Kaghat Belga
Camille Jonckheere

Zondag wordt het al zomers warm in België, maar maandag kan het plaatselijk erg heet worden. West-Vlaanderen zal het warmste krijgen van de Benelux. “Het kan lokaal oplopen tot meer dan 35 graden, vooral in het centrum en zuiden van West-Vlaanderen”, zegt Nicolas Roose, weeranalist bij MeteoSupport.

De komende dagen krijgen we heerlijk zomers weer. “Zondag kunnen we al rekenen op temperaturen van ruim 27 à 28 graden. Aan de Belgische kust krijgen we 25 graden. In de late namiddag kan een koele zeebries opduiken, waardoor het afkoelt naar zo’n 20 à 23 graden. In het Zuid-Oosten van de provincie, specifiek regio Waregem en Kortrijk kunnen de temperaturen mogelijks al oplopen tot 30 graden”, vertelt Nicolas Roose, weeranalist bij MeteoSupport.

“Die temperaturen komen doordat we een aanvoer hebben van warme lucht, die via Frankrijk van Spanje naar ons komt. In 2019 op 24 en 25 juli hadden we ook een periode, waarin de temperatuur heel snel tot heel hoog stijgt. Toen krijgen we temperaturen rond de 40 graden in onze regio. Maar zo’n extreme temperatuur zullen we nu niet halen.”

Warmtepiek boven West-Vlaanderen

Zondag wordt dan al zomers warm, maar maandag wordt het nog heter. “Tegen de middag halen we normaal al een temperatuur van 31 graden. In de late namiddag krijgen we een thermische piek boven West-Vlaanderen en Henegouwen. De temperaturen lopen dan op tot 35 graden. Vaak hoor je in het weerbericht dat het in de Kempen warmer is, maar nu is het anders. In het centrum en het zuiden van West-Vlaanderen en de grensstreek met Oost-Vlaanderen zullen we de hoogste temperaturen zien.”

Aan de Belgische kust blijft het een stukje frisser. “Toch krijgen we maxima boven de 30 graden. Er staat een sterke wind vanuit het Oosten, die de zeebries de hele namiddag wat tegen houdt. Pas tegen de avond zal de zeebries zich kunnen ontwikkelen”, gaat Nicolas verder. “Door die sterke wind vanuit het Oosten is het mogelijks dat er ook wat Saharastof naar hier komt, maar dat zal in beperkte mate zijn. Het kan wel voldoende zijn om zondagavond en maandagochtend een mooie zonsopgang te spotten.”

Tropennacht en Perseïden

In diezelfde periode kunnen we in West-Vlaanderen ook te maken krijgen met ‘tropennachten’. “Dat is het fenomeen, waarbij de temperatuur ‘s nachts niet onder de twintig graden duikt. Dat komt niet veel voor in deze contreien en dat zal zo zijn tot en met dinsdagnacht. Dus we gaan enkele zwoele nachten tegemoet. Maandag zal de temperatuur pas na middernacht onder de 25 graden duiken. De warmte zal nog even blijven hangen, zeker in de stedelijke gebieden, zoals Kortrijk en Roeselare, die overdag fiks kunnen opwarmen. Er is ook een heel beperkte kans op een lokaal hitte-onweer met mogelijks hagel.”

Die warme nachten kunnen misschien ideaal zijn om buiten te kijken naar de vallende sterren. “Tussen 10 en 13 augustus zien we jaarlijks het fenomeen van de Perseïden, waarbij er veel kans is om vallende sterren te zien. Als het maanlicht mee zit, moeten die duidelijk zichtbaar zijn.”

Over de late voorspellingen is Nicolas nog wat voorzichtig. “Dinsdag halen we nog tot 27 graden in West-Vlaanderen en aan de kust specifiek tot 23 graden. Daarna is het nog afwachten op de verschillende weermodellen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier