Code oranje door storm Ciarán: “Neem maatregelen”

Stock © Pixabay

Met de naderende storm Ciarán kondigt het KMI voor de Kust en West-Vlaanderen code oranje af voor een groot deel van donderdag 2 november. De wind kan daar snelheden van 90 tot 110 km/u halen. Lokaal zijn nog hogere snelheden mogelijk. Het KMI vraagt voorzichtig te zijn en de updates op te volgen.

In landen als Frankrijk en Spanje heeft storm Ciarán al geleid tot code rood. Voor ons land houdt het KMI het momenteel op code oranje (code oranje = wees voorbereid en volg de raadgevingen op, red.) specifiek voor het westen van het land en tussen 6 uur en 20 uur. Voor de rest van het land geldt code geel (= wees waakzaam).

Volgens het KMI zal de wind donderdag wellicht tot 6 tot 7 Beaufort bereiken over een groot deel van het land en rond 10 Beaufort op zee. “De windstoten zullen waarschijnlijk tussen 70 en 90 km/u liggen in het oosten van het land, tussen 80 en 100 km/u in het centrum en tussen 90 en 110 km/ u in het westen”, klinkt het. Nabij zware buien zijn lokaal nog hogere snelheden mogelijk.

Neem maatregelen tegen de storm

“Om schade zoveel mogelijk te vermijden, kun je verschillende preventieve maatregelen nemen”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw.

  • Wees waakzaam voor vallende takken of andere voorwerpen. Ga niet wandelen of fietsen op plaatsen met veel bomen.
  • Parkeer je auto niet nabij of onder een boom.
  • Denk eraan om thuis of op het werk alle dingen die eventueel los zouden kunnen komen door de wind veilig vast te maken.
  • Haal losse voorwerpen (vuilnisbakken, ladders, fietsen, …) tijdig binnen.
  • Is het niet strikt noodzakelijk om je te verplaatsen, blijf dan binnen.

Het KMI waarschuwt voor mogelijke schade door de hevige wind. “Het is daarom aan te raden om zeer voorzichtig te zijn en onze updates op te volgen.”

1722 geactiveerd

Als je tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig hebt voor stormschade, maar er niemand (potentieel) in gevaar is, kun je online brandweerhulp vragen via het e-loket op www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Gebruik bij voorkeur het e-loket. Houd het noodnummer 112 vrij voor personen in levensgevaar.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier