Bufo Heuvelland is weer gestart met de overzet van amfibieën

Burgemeester Wieland De Meyer, Marleen Meersseman, Stef Spruytte, Christel Crombez, Inge De vooght en Jori Degrande.© Eric Flamand
Burgemeester Wieland De Meyer, Marleen Meersseman, Stef Spruytte, Christel Crombez, Inge De vooght en Jori Degrande.© Eric Flamand
Redactie KW

Begin februari startte De Groene Kans met het plaatsen van de amfibieëndraad in de Bergstraat in Kemmel. Meteen het signaal voor Bufo Heuvelland, de vereniging die amfibieën overzet, om in actie te schieten. “Met het lenteweer vinden we meer padden in onze emmers”, klinkt het.

Een vast team van vrijwilligers gaat tijdens het voorjaar ‘s morgens op pad om amfibieën over te zetten. De vrijwilligers werken volgens een beurtrolsysteem. Een van hen is Christel Combrez. “Ondanks de barre koude van half februari heb ik toch een drietal padden uit de vastgevroren aarde kunnen halen om over te zetten. Iedere geredde pad is een gewonnen pad.”

Zwerfvuil oprapen

Christel is nu drie jaar actief bij Bufo Heuvelland. Binnen de vereniging is zij op maandag van dienst. “De temperatuur geeft ons stilaan een lentegevoel”, vertelt ze. “We zien het aantal padden in onze emmertjes toenemen. De trek gebeurt dan ook bij gunstige omstandigheden, namelijk vochtig, windluw weer met ’s avonds en ’s nachts een minimum temperatuur van 6°C. In die periode keren amfibieën terug naar hun poel om er zich voort te planten, hier de vijver in het Warandepark.”

Elke maandag controleer ik deze emmers, haal de amfibieën eruit en plaats ze bij de voortplantingspoel. Elke emmer is voorzien van een stokje. Zo kunnen andere dieren die in de emmers terechtkomen, zoals muizen, eruitkruipen. Als er water in de emmers staat zouden ze anders kunnen verdrinken.” Christel trekt meestal alleen op pad, in de vakantieperiode zouden de kinderen haar wel eens vergezellen. “Dat we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden, vind ik belangrijk. Vandaar ook dat ik tijdens onze gezinswandelingen steevast een grijptang en plastiek zak meeneem om het zwerfvuil op te ruimen.”

Vinpootsalamander

Sinds 1981 worden in België amfibieën overgezet. Stef Spruytte uit Nieuwkerke was pionier. Hij coördineerde de eerste paddenoverzet langs de Westhovestraat nabij het Groot Westhof in Nieuwkerke. Vanaf 1983 tot op heden worden er elk voorjaar padden overgezet in de Bergstraat in Kemmel. Sinds 2006 is Jori Degrande de verantwoordelijke voor de paddenoverzet in Heuvelland.

“Hier in de Bergstraat worden bijna uitsluitend padden overgezet, een 400 tot 500 per jaar. Daarnaast worden jaarlijks ook een vijf à tien bruine kikkers overgezet ”, zegt Jori Degrande enthousiast. “De groene kikker werd de laatste jaren niet meer waargenomen. Deze springt echter meestal over de vanginstallatie heen en trekt ook wat later in het jaar. Dit jaar zien we heel wat activiteit van salamanders. Zo ook bewijs van de aanwezigheid van een derde soort! Naast de kleine watersalamander en alpenwatersalamander vond ik recent ook de vinpootsalamander. Nu nog de kamsalamander ontdekken…” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier