Brugge: Website moet helpen energie te besparen

Het stadsbestuur lanceert de website Energieplatform Brugge. (Foto SVV)
Redactie KW

Ook in Brugge vormen het milieu en de klimaatverandering de grootste uitdaging voor de komende decennia. Het stadsbestuur heeft de ambitie uitgesproken om van Die Scone tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken. Met de lancering van de website Energieplatform Brugge op zondag 15 oktober krijgen bewoners er nu een digitale tool bij om zelf energiebesparende ingrepen te doen.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.

Vorig jaar stapte Brugge in het grensoverschrijdend Interreg VA subsidieprogramma Vlaanderen Nederland See2Do!-project. “Bedoeling is om burgers via het zien van thermofoto’s door middel van warmtefotografie en gevelscans aan te zetten om energiebesparende maatregelen te nemen”, zegt schepen van Energie Pablo Annys (SP.A).

Eén van de onderdelen in dit project is de opmaak van een gloednieuw digitaal energieplatform. Op de website www.energieplatform.brugge.be kan iedereen terecht voor het bekijken van de thermofoto van zijn of haar woonst. “Deze foto werd vorig jaar in de nacht van zondag 4 op maandag 5 december genomen”, schetst schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (SP.A).

“Met dit platform willen we de burgers aansporen over te gaan tot daden”

De kleuren variëren van blauw (weinig warmteverlies) over groen en geel tot rood (veel warmteverlies). Wie energiebesparende ingrepen aan zijn appartement of huis wil doorvoeren, kan een stappenplan (laten) opmaken.

Voorts geeft de website inzicht in de beschikbare premies, het online aanvragen van een gratis energiescan, hoe je in aanmerking komt voor een energielening en of je aan groepsaankopen kan deelnemen. “In de toekomst wordt dit platform nog verder uitgebouwd met luiken rond ketenorganisatie (burgers ontzorgen door ze in contact te brengen met aannemers met garantie op een goede prijs-kwaliteitsverhouding voor uit te voeren werkzaamheden) en prikkelwoningen (burgers laten kennismaken met renovatietechnieken).

“Dit zijn allemaal tools die we als stadsbestuur aanreiken om burgers aan te sporen tot daden over te gaan”, meent Mieke Hoste. “Ook met het OCMW en de Vereniging De Schakelaar dragen we ons steentje bij”, zegt OCMW-voorzitter Dirk de fauw (CD&V). “Daarom roepen we alle eigenaars én huurders op om de energiestaat van hun woning onder de loep te nemen en zich, door een simpele muisklik, tot het energieloket van De Schakelaar te wenden. Dit kan op het telefoonnummer 050 47 55 13 of via energiesnoeiers@deschakelaar.be.”