VRT zendt documentaire Bart De Pauw toch uit

Bart De Pauw in november 2021 aan de rechtbank in Mechelen. © BELGA

De VRT gaat de omstreden documentaire over Bart De Pauw dan toch uitzenden. Eerder had VRT-CEO Frederik Delaplace beslist om de uitzending op te schorten, omwille van nakende excuses van de tv-maker. Die beslissing lokte echter een stortvloed aan kritiek uit.

De VRT heeft naar eigen zeggen geprobeerd om in de zaak-De Pauw “de omstandigheden te creëren waardoor een toenadering mogelijk werd tussen dader en slachtoffers”. “Het tijdelijk uitstellen van de lineaire uitzending van de reeks ‘Het proces dat niemand wou’ leek ons daarbij een te verdedigen beslissing”, klinkt het in een persbericht.

De openbare omroep spreekt over een “grote inschattingsfout” en wenst zich daarvoor uitdrukkelijk te excuseren. “De indruk is gewekt dat er voorwaarden waren gekoppeld aan eventuele gesprekken en dat VRT die voorwaarden ondersteunde. Dat was niet onze insteek, maar we begrijpen dat het bij velen zo is overgekomen. Die deuk in het wederzijds vertrouwen hadden we kunnen vermijden. We hadden onze beslissing veel beter moeten duiden en we hadden de slachtoffers in deze zaak sneller en beter moeten betrekken.”

“De afgelopen dagen is gebleken dat we met het voor onbepaalde tijd uitstellen van de reeks precies het omgekeerde hebben bereikt van wat we beoogden”, klinkt het verder. “In die omstandigheden heeft verder uitstel van de lineaire uitzending geen zin meer. VRT zal ‘Het proces dat niemand wou’ daarom vanaf morgenavond, woensdag 27 maart, op VRT CANVAS uitzenden.”

De VRT hoopt tot slot dat hiermee “het vertrouwen” in de intenties van VRT hersteld kan worden en dat de intussen opgestarte gesprekken tussen slachtoffers en dader in alle rust kunnen verder gaan.

Zowat 200 mensen uit de cultuursector hadden de voorbije dagen nog een open brief aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gestuurd. Daarin hekelden ze de “eenzijdige” beslissing van Delaplace om de documentaire op te schorten. De ondertekenaars, onder wie actrices, tv-makers en een aantal VRT-gezichten, beschuldigden de VRT-CEO ervan “een dubbele agenda” te hebben.

Dalle zelf is tevreden met de beslissing van de VRT om de documentaire alsnog uit te zenden, meldt hij op X. “Het zorgt voor de duidelijkheid die nodig was, in het belang van de betrokken vrouwen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier