Surftalent Kamiel (12) krijgt zijn zin na tv-optreden en verhuist naar Canarische Eilanden: “Zo kan hij zijn droom najagen”

Kamiel tussen papa Peter en mama Elise, die zelf ook fervente surfers zijn. © Peter Deraeve
Redactie KW

Hij vroeg het zo mooi in het VTM-programma ‘Wat zou jij doen?’: “Papa en mama, ik wil verhuizen naar Fuerteventura waar de golven veel uitdagender zijn dan aan de Noordzee in Koksijde.” Na veel wikken en wegen staat het huis in Oostduinkerke te koop en treffen Peter Deraeve (46) en Elise Debaere (43) de laatste voorbereidingen om met zoon Kamiel definitief te verhuizen naar het Canarische eiland.

Kamiel Deraeve heeft zijn loopbaan aan de vrije basisschool in Oostduinkerke na het zesde leerjaar afgerond. Dat heeft zeker meegespeeld in de keuze van zijn ouders om net nu te verhuizen. “We hebben al langer een tweede verblijf in Fuerteventura en daar gaan we vanaf september definitief wonen. Ons huis in Oostduinkerke zetten we te koop, maar we kijken wel nog uit naar een appartementje aan de Noordzee om niet alle banden met het thuisfront abrupt door te knippen”, vertelt Peter. (lees verder onder de video)

“Eigenlijk was het voor ons geen moeilijke beslissing om die knoop door te hakken. We runnen het consultancybureau Alimek waarbij we instaan voor de begeleiding van voedingsbedrijven in het behalen van hun kwaliteitscertificaten. Dat werk kunnen we perfect vanop afstand blijven verder doen. Vooral Elise zal dat doen, want ik wil al mijn aandacht geven aan onze zoon Kamiel. Hij zal thuisonderwijs volgen en daarbij zal hij onze steun goed kunnen gebruiken. We konden hem ook naar een school in Spanje sturen, maar daar is er schoolplicht. In België is er een leerplicht. Dat betekent dat hij zijn resultaten moet behalen, maar niet verplicht op een school les moet volgen. Die werkwijze is perfect combineerbaar met zijn druk surfprogramma. We zijn er nog niet uit of hij Latijn of moderne talen zal volgen.”

Frietjes missen

Kamiel is alvast superenthousiast dat zijn ouders hebben geluisterd: “Ik vind het super dat ik eindelijk van de lagere school ben en we kunnen verhuizen. Ik vind het supertof dat ik nu ook tussen de stages en wedstrijden door, thuis elke dag ga kunnen trainen in goeie golven. Ik ben ook razendbenieuwd hoe mijn kat Kroket zich gaat aanpassen aan Fuerte. Ze houdt van in de zon liggen, dus dat komt wel goed. Ik ga wel de frietjes van frituur Nicole bij ons om de hoek missen.”

De jonge snaak is een straf mannetje. Hij kon lopen toen hij negen maanden was. Hij had net zijn eerste verjaardagskaars uitgeblazen en stond al met zijn papa op de surfplank. Alleen surfen, deed hij als vierjarige, met steeds zijn ouders in de buurt. Zijn blonde lokken en gebruinde vel verklappen dat hij het liefste op het strand en in de zee zit. Metershoge golven bedwingen is het liefste wat hij doet. “Er is niets dat ik liever doe dan spelen in de golven. Van zodra het kan, vind je me in zee”, zegt hij.

Kamiel Deraeve na zijn meest recente overwinning in Frankrijk.
Kamiel Deraeve na zijn meest recente overwinning in Frankrijk. © Peter Deraeve

Peter en Elise zijn zelf twee fervente surfers en begrijpen de passie van hun zoon als geen ander. “Recent won hij twee prestigieuze wedstrijden in Frankrijk op een overtuigende manier. Momenteel traint hij in Portugal waar hij op 18 juli zal meedoen aan het Europees kampioenschap voor de jeugd jonger dan zestien jaar. In september gaat hij opnieuw naar daar om mee te doen met de Mattagame. Kamiel doet een tiental wedstrijden per seizoen. Zo goed als elke dag zit hij op het water en daarnaast volgt hij een strikt programma waarbij zijn lichaam nauwlettend in het oog gehouden wordt met het oog op zijn competities. Het is trouwens niet alleen Kamiel die uitkijkt naar de verhuis, ook wij zien er zeker niet tegenop. Het is een fantastische omgeving en ook wij zullen er regelmatig op de surfplank staan.”

Geen druk opleggen

Het blijft toch een grote stap: je hele ‘hebben en houden’ achterlaten met het risico dat de surfdroom van Kamiel ook in duigen kan vallen. “Het is niet omdat we naar hem geluisterd hebben en naar Fuerteventura verhuizen, dat hij nu verplicht moet presteren. We geven hem alle vrijheid die hij nodig heeft en steunen hem in zijn dromen. Zo hoopt hij binnen acht jaar te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen en rond zijn zestiende zou hij graag tot de 54 beste surftalenten ter wereld behoren om zo te kunnen meedoen aan de Championship Surf Tour georganiseerd door de World Surf League. Maar als hij morgen zegt dat hij er genoeg van heeft, dan zullen we hem evengoed begrijpen. Surfers zijn flexibele mensen en we voelen alle drie dat dit het moment is om het erop te wagen. We zien wel hoe het allemaal verloopt.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier